Šeika Al Mayassa dobila priznanje za najistaknutiju Arapkinju u 2023. godini

Ovim priznanjem odata je počasz diplomatskim i humanitarnim naporim šeike Al Mayasse, kao i njenom socijalnom radu u različitim razvojnim oblastima.

Šeika Al Mayassa bint Hamad Al-Thani (Ustupljeno Al Jazeeri)

Arapsko razvojno vijeće za žene i biznis proglasilo je predsjednicu Katarskih muzeja, šeiku Al Mayassu bint Hamad Al-Thani za najistaknutiju Arapkinju i dodijelilo joj odlikovanje za arapskog lidera/liderku za 2023. godinu.

Kako prenosi katarska novinska agencija QNA, ovim priznanjem se odaje počast šeiki Al-Thani, odnosno “njenim diplomatskim i humanitarnim naporima, kao i njenom socijalnom radu u različitim razvojnim oblastima”.

Priznanje je primio ambasador države Katar u Libanu, šeik Saud bin Abdulrahman Al-Thani tokom prijema u ambasadi u Bejrutu. Ovom prilikom katarski ambasador je ugostio delegaciju Arapskog razvojnog vijeća za žene i biznis, na čelu s dr. Iman Ghossein.

U objavi na zvaničnom računu na platformi X, ambasador Al-Thani je naveo da mu je bilo zadovoljstvo primiti priznanje u ime šeike Al Mayasse, kao i da mu je čast govoriti o doprinosu katarskih liderki u oblasti razvoja i kreativnosti.

‘Jedinstven uzor’

Ghossein je izrazila najdublje poštovanje i zahvalnost šeiki Al Mayassi koja je, prema njenim riječima, jedinstven uzor za Arapkinje. Doprinoseći napretku žena u arapskom svijetu i globalno, istakla je, šeika Al Mayassa ostavlja “neizbrisiv trag u historiji”.

Nadalje je Ghossein napomenula da je šeika Al Mayassa uzorna Arapkinja s pionirskim utjecajem u oblasti kulture i obrazovanja, preuzimajući vodeću ulogu u podršci različitim lokalnim i međunarodnim organizacijama. Uz to je istakla neumorne napore i inicijative šeike Al Mayasse za očuvanje kulture i naslijeđa u Kataru, te jačanje historijskog naslijeđa Arapa.

Inače, iz Arapskog razvojnog vijeća za žene i biznis su objasnili kako su okolnosti u regiji, posebno rat u Gazi, dovele do kašnjenja svečanosti koja je prvobitno planirana za kraj 2023. godine. Kako su dodali, ranije planirana svečanost otkazana je iz poštovanja prema šehidima Gaze, uključujući muškarce, žene i djecu, a priznanje je umjesto toga uručeno u katarskoj ambasadi u Bejrutu.

Šeika Al-Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al Thani je sestra emira Države Katar, Tamima bin Hamada Al Thanija i kći ranijeg suverena te zaljevske zemlje, Hamada bin Khalifa Al Thanija i njegove supruge, svjetski poznate šeike Moze bint Nasser.

Izvor: Agencije