SAD uveo sankcije zvaničnicima Gruzije zbog kontroverznog zakona

Potez je uslijedio tri dana nakon što je predsjednik Gruzijskog parlamenta potpisao zakon koji će ugroziti šanse te zemlje da se pridruži Evropskoj uniji.

Vlada Gruzije tvrdi da je zakon neophodan da bi se zaustavili strani akteri koji pokušavaju destabilizovati zemlju (REUTERS/Irakli Gedenidze)

Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije visokim državnim zvaničnicima Gruzije i liderima vladajuće stranke Gruzijski san zbog donošenja kontroverznog zakona koji je izazvao višesedmične proteste u toj zemlji i za koji kritičari tvrde da će ograničiti slobodu medija i ugroziti šanse te zemlje da se pridruži Evropskoj uniji.

Matthew Miller, glasnogovornik State Departmenta, nije rekao, zbog zakona o povjerljivosti viza, ko su sankcionisani, ali je rekao da je u pitanju “nekoliko desetaka” ljudi kojima su uvedene zabrane putovanja, prenosi agencija Beta.

Potez je uslijedio tri dana nakon što je predsjednik Gruzijskog parlamenta Shalva Papuashvili potpisao zakon pošto su zastupnici oborili veto predsjednice Salome Zourabichvili.

Sporni zakon

Zakon zahtijeva od medija, nevladinih organizacija i drugih neprofitnih grupa da se registruju kao “da ostvaruju interese strane sile” ako primaju više od 20 posto svojih sredstava iz inozemstva.

Vlada tvrdi kako je zakon neophodan da bi se zaustavili strani akteri koji pokušavaju destabilizovati zemlju. Međutim, mnogi novinari i aktivisti kažu da je pravi cilj da ih stigmatizuje i ograniči debata prije parlamentarnih izbora zakazanih za oktobar.

Američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je da Sjedinjene Američke Države razmatraju svoju pomoć Gruziji, koja je iznosila 390 miliona dolara u posljednjih nekoliko godina.

Protivnici zakona su ga nazvali “ruski zakon” jer liči na mjere koje su na snazi u Rusiji u cilju obračuna s nezavisnim medijima, neprofitnim organizacijama i aktivistima.

Pojedini tvrde da je tu mjeru, možda, pokrenula Moskva da osujeti šanse Gruzije za dalju integraciju sa Zapadom.

Izvor: Agencije