Ruski napadi na zapadne oblasti Ukrajine

Ruske snage lansirale su ukupno 53 jurišne bespilotne letelice tipa Shahed-131/136, od kojih je 48 oboreno, tvrdi ukrajinska vojska.

Ruske snage učestalo napadaju ciljeve u Ukrajini (EPA-EFE/SERGEY KOZLOV) (EPA)

Ruske snage izvele su prethodne noći opsežan napad na Ukrajinu, uglavnom na zapadne oblasti, dronovima kamikazama i raketama, a usljed napada je izbio požar na industrijskom objektu u Kijevskoj oblasti, javljaju ukrajinski mediji.

Ruske snage lansirale su ukupno 53 jurišne bespilotne letelice tipa Shahed-131/136, od kojih je 48 oboreno, naveo je na Telegramu komandant zračnih snaga Ukrajine general potpukovnik Nikolaj Oleščuk.

Prema njegovim riječima, lansirano je i pet krstarećih raketa, koje su sve eliminirane, prenosi Unian.

Rekao je da su zračni ciljevi, koje je ruska vojska lansirala, uništeni iznad Kijevske, Hmeljničke, Harkovske, Kirovogradske, Hersonske, Odeske, Nikolajevske, Zaporiške i Dnjepropetrovske oblasti.

Više eksplozija odjeknulo je u Hmeljničkoj oblasti.

Rusija: Oboreno 28 ukrajinskih dronova

U Kijevskoj oblasti je upozorenje na zračni napad trajalo četiri sata, a prema lokalnim vlastima usljed napada je izbio požar u industrijskom objektu.

Nema izvještaja o povrijeđenima.

S druge strane, ruska protivzračna odbrana je tokom protekle noći oborila 28 ukrajinskih bespilotnih letjelica, saopćilo je Rusko ministarstvo odbrane.

Ruski sistemi su uništili ukrajinske dronove iznad Krima, Azovskog mora, Krasnodarske teritorije, Belgorodske i Rostovske oblasti, navedeno je u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Izvor: Agencije