Rusija uhapsila francuskog naučnika osumnjičenog za špijunažu

Uhapšeni Laurent Vinatier član je HD-a koji je osnovao bivši generalni sekretar UN-a Kofi Annan radi posredovanja u oružanim sukobima diljem svijeta.

Iako ruska policija nije otkrila identitet uhapšenog Francuza, državna novinska agencija TASS identificirala ga je kao Laurenta Vinatiera [Yuri Kochetkov/EPA]

Rusija je uhapsila francuskog državljanina koji je radio za organizaciju za posredovanje u sukobima sa sjedištem u Ženevi, optužujući ga da je prikupljao informacije o vojsci i da se nije registrirao kao “strani agent”.

Državna istražna komisija Rusije saopćila je kako je muškarac osumnjičen da je tokom nekoliko godina “namjerno prikupljao informacije u području vojnih i vojno-tehničkih aktivnosti Ruske Federacije”, koje bi se mogle upotrijebiti protiv sigurnosti države.

Komisija, koja istražuje teške zločine, objavila je kratki video koji prikazuje muškarca u trapericama i crnoj majici kratkih rukava, kojem su prišli maskirani policajci na terasi restorana u centru Moskve prije nego što su ga odveli u policijski kombi.

Iako policija nije otkrila identitet čovjeka i zamaglila mu je lice na videu, državna novinska agencija TASS identificirala ga je kao Laurenta Vinatiera.

Neprofitni Centar za humanitarni dijalog (HD) rekao je kako je svjestan da je Vinatier (47), koji je radio za grupu kao savjetnik za Rusiju i Euroaziju, uhapšen i pokušava osigurati njegovo oslobađanje.

“Radimo na tome da dobijemo više detalja o okolnostima i osiguramo Laurentovo puštanje na slobodu”, saopćeno je iz te organizacije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u međuvremenu je odbacio da je Vinatier radio za francusku državu i rekao da je njegovo hapšenje dio kampanje dezinformacija Moskve.

Prema ruskim zakonima koji se koriste za slamanje kritičara Kremlja, svako ko prima inozemnu podršku ili ko je pod “stranim utjecajem” mora se registrirati kao “strani agent”. HD je osnovao bivši generalni sekretar UN-a Kofi Annan i radi na rješavanju i posredovanju u oružanim sukobima diljem svijeta.

Brojna hapšenja za ‘špijunažu’

Hapšenja na temelju optužbi za špijuniranje i prikupljanje osjetljivih podataka postala su sve češća u Rusiji otkako je počela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Evan Gershkovich, novinar Wall Street Journala, uhapšen je prošle godine pod sumnjom da je pokušao doći do vojnih tajni i optužen za špijunažu, za što je predviđena kazna do 20 godina, a trenutno je u pritvoru čekajući suđenje. Sjedinjene Američke Države proglasile su ga “nepravedno pritvorenim” i traže njegovo oslobađanje.

Rusko-američka novinarka Alsu Kurmasheva uhapšena je u oktobru prošle godine i čeka suđenje pod optužbama koje uključuju i to što se nije registrirala kao “strana agentica”. I ona je u pritvoru do suđenja.

Prema Vinatierovoj stranici na LinkedInu, on je bio savjetnik programa za Euroaziju i Rusiju u HD-u od marta 2014.

Završio je doktorat o čečenskoj dijaspori i predavao je međunarodne odnose i političku ekonomiju na raznim univerzitetima u Francuskoj i Evropi te napisao nekoliko knjiga i poglavlja u knjigama o Rusiji, Kavkazu i centralnoj Aziji.

Vinatierovo hapšenje najavljeno je baš kad je Francuska u četvrtak ugostila mnoge zapadne čelnike na događajima kojima se obilježava 80. godišnjica Dana D. Rusija nije pozvana zbog invazije na Ukrajinu.

To, također, dolazi usred napetosti u odnosima između Moskve i Pariza nakon što je Macron govorio o uvjetima pod kojima bi Francuska mogla biti spremna rasporediti vojnike u Ukrajini, a Kijev je rekao da je Francuska pristala poslati vojne instruktore u zemlju.

Moskva je upozorila da bi francuski vojnici bili legitimne mete za Rusiju ako bi bili poslani u Ukrajinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije