Orban će podržati Ruttea za šefa NATO-a pod određenim uslovima

Sadašnjem glavnom sekretaru NATO-a, Norvežaninu Jensu Stoltenbergu, mandat istječe u oktobru.

Rutte se mora izviniti za 'uvredljive primjedbe' koje je dao na račun Mađarske, rekao je Viktor Orban, mađarski premijer (REUTERS/Bernadett Szabo)

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da bi mogao podržati odlazećeg nizozemskog premijera Marka Ruttea za mjesto glavnog sekretara NATO-a ako se ispune određeni uslovi.

Rutte se mora izviniti za “uvredljive primjedbe” koje je dao na račun Mađarske, rekao je Orban u intervjuu za novinski portal Mandiner, koji finansira vlada.

“On se, također, mora složiti da Mađarska ne mora sudjelovati ni u kakvim vojnim misijama NATO-a, usmjerenim protiv Rusije u Ukrajini”, nastavio je Orban, prenosi Hina, pozivajući se na navode njemačke agencije dpa.

Utrka za nasljednika

Sadašnjem glavnom sekretaru NATO-a, Norvežaninu Jensu Stoltenbergu, mandat istječe u oktobru. Za odabir nasljednika potreban je konsenzus Saveza od 32 zemlje.

Trenutno sve članice osim Rumunije i Mađarske podržavaju Ruttea.

Rumunija ima svog kandidata za čelnu dužnost NATO-a – predsjednika Klausa Lohannisa čiji drugi mandat završava najesen i koji se ne može ponovno kandidirati.

“Mi podržavamo Rumuniju”, rekao je Orban u intervjuu s Mandinerom.

Njegovi komentari o preduslovima za Ruttea očito se odnose na slučaj da Bukurešt povuče Iohannisovu kandidaturu.

Mađarska je članica NATO-a od 1999. godine.

Izvor: Agencije