Hoće li se Gantz povući iz izraelske vanredne vlade?

Analize političkih analitičara sugeriraju da će se Nacionalno jedinstvo povući iz vanredne vlade, što vide realnim scenarijem koji će se i desiti.

Gantz je Netanyahuu dao rok prije povlačenja koji završava sutra, u subotu (Izraelska štampa)

Okupirani Jerusalem – Atmosfera u političkoj areni u Izraelu djeluje maglovito, uoči isteka roka koji je odredio šef Nacionalnog jedinstva Benny Gantz, koji je zaprijetio povlačenjem iz vanredne vlade i ratnog vijeća ako premijer Benjamin Netanyahu ne pristane na dogovor o razmjeni i povratku zarobljenika.

Čeka se subota navečer, 8. juni, rok za Gantzovo povlačenje, koji je tokom konferencije za novinare 18. maja dao Netanyahuu tri sedmice da predstavi planove o pregovorima o prekidu vatre u Gazi, povratku zarobljenika, “danu nakon rata” i situaciji na sjevernom frontu.

Politička mapa u Izraelu je u stanju pripravnosti do kraja subotnjeg praznika, jer su u Nacionalnom jedinstvu jednoglasne procjene da će Gantz podnijeti ostavku osim ako Netanyahu iznenada prihvati dogovor, kada bi Gantz odustao od povlačenja.

Realan scenario

Sve ovo, dešava se u vrijeme prijetnji lidera stranke Jevrejska moć Itamara Ben-Gvira i šefa Vjerskog cionizma Bezalela Smotricha da će rasformirati krajnje desničarsku vladu, koju podržavaju 64 člana Knesseta i da će ići na prijevremene izbore, ukoliko Netanyahu pristane na bilo kakav dogovor koji vodi ka zaustavljanju rata.

Analize političkih analitičara sugeriraju da će se Nacionalno jedinstvo povući iz vanredne vlade, što vide realnim scenarijem koji će se i desiti.

S druge strane, zbog unutrašnjih i vanjskih faktora, Gantz bi mogao da odustane od svojih prijetnji i ultimatuma.

Procjene su jednoglasne da će Gantz, koji se vezao za rok koji je postavio i vezao ga sa zakonom o regrutaciji Hareda, postavivši još šest uslova za ostanak u vanrednoj vladi, biti uslovljen razvojem događaja na terenu i eskalacijom na sjevernom frontu sa Libanom, kao i nastavkom pregovora o prekidu vatre i dogovorom o razmjeni, usred sve jačeg mišljenja da vođenje rata ne treba prepustiti Smotrichu i Ben-Gviru.

Shalom Yerushalmi, politički analitičar web stranice Zman Yisrael, smatra da je Gantz uvjeren da je njegovo vrijeme u ovoj vladi isteklo.

Smatra da je glavni argument Gantza i Gadija Eisenkota, ministra Ratnog vijeća, činjenica da su ostali bez utjecaja i da je Netanyahu postao talac ekstremne desnice u čijem obruču ga drže Smotrich i Ben-Gvir. No, po mišljenju analitičara, dominacija i utjecaj ova dva ministra na političkoj sceni u sjeni rata može biti odličan razlog da Gantz ostane u vanrednoj vladi i ratnom vijeću, te da oslobodi Netanyahua, koliko god je to moguće, iz stiska “ekstremističkih” partnera, ne prepuštajući im puni uticaj u upravljanju ratom i budućnošću Izraela.

Alternative

Yerushalmi je sugerirao da će Gantz uzeti u obzir, prije nego što donese konačnu odluku o povlačenju, činjenicu da je Izrael u ratu na dva fronta i da pregovora o razmjeni zatvorenika, te da su ovo odlučujući dani u kojima će se odlučiti da li će Tel Aviv ući u opći rat sa Libanom.

Objasnio je da Gantz i Eisenkot znaju da Smotrich i Ben-Gvir pripadaju “mesijanskoj” grupi koja ne razmišlja nužno racionalno. Smatra da bi rat u Libanu mogao trajati nekoliko mjeseci i prerasti u regionalni sukob. Zbog toga, ovo nije pravi moment za otpočinjanje rata na sjeveru sve dok traje rat u Gazi za koji niko ne zna kako će se i kada završiti, niti koju cijenu će Izrael platiti.

Pod naslovom “Nakon što ih je ponižavao, pa čak i huškao protiv njih, Netanyahuu nedostaju Gantz i Eisenkot”, analitičar u listu Haaretz, Yossi Verter, napisao je članak u kojem se osvrnuo na moguće scenarije kojima će svjedočiti politička i stranačka arena u Izraelu sa istekom roka koji je odredio Gantz.

Prema Verterovoj procjeni, povlačenje “Nacionalnog jedinstva” iz vanredne vlade i ratnog vijeća je moguć scenario, pod uslovom da ne izbije sveobuhvatni rat na sjevernom frontu sa Hezbollahom ili da se postigne dogovor o oslobađanju izraelskih zatvorenika.

Objasnio je da bi povlačenje Gantza i Nacionalnog jedinstva delegitimiziralo imunitet koji uživa Netanyahuova vlada i eliminiralo ga, čime bi ona izgubila kredibilitet pred međunarodnom zajednicom, ali i karakter koji joj je pomogao da izgleda kao “odgovornija, uravnoteženija, manje ekstremistička i manje mesijanska”.

Ako se Gantz povuče, ovaj analitičar smatra da će se politički krajolik u Izraelu, kakav je bio tokom osam mjeseci rata u Gazi, značajno promijeniti, jer će se obim protesta koji traže rušenje Netanyahuove vlade, raspuštanje Knesseta i pristupanje prijevremenim izborima značajno proširiti.

Iznenađenja i intrige

Politička analitičarka na web stranici Walla Tal Shalev kaže da ako ne bude dramatičnih iznenađenja u posljednjem trenutku, a to se ne treba isključiti u nestabilnoj i haotičnoj stvarnosti Izraela, ​​Gantz će u subotu navečer stati iza govornice i održati svoj završni govor kao ministar u vanrednoj vladi.

“Izrael prije svega”, tvitao je Gantz ubrzo nakon potpisivanja sporazuma s Netanyahuom 11. oktobra 2023.

Isti taj tvit, prisjeća se Shalev, je objavio 26. marta 2020. godine, kada se raspala “Plavo-bijela” stranka i sa Netanyahuom formirana vanredna vlada za suzbijanje pandemije korona virusa.

Kao što je i ranije bio slučaj i sada je, u svjetlu rata u Pojasu Gaze, kaže Shalev, “bivši načelnik generalštaba Gantz, naoružan rezervnim oružjem, bilo da je to Gabi Ashkenazi ili Gadi Eisenkot, ne može stajati po strani i ne spašavati Izrael u kriznoj situaciji”.

Međutim, smatra Shalev, Izrael se od 2020. do 2024. godine ništa nije promijenio, s obzirom da se “zavjera više i više razotkrivala.

Nedugo nakon što je Gantz Netanyahuu dao spasonosni pojas i imunitet, premijeru je ovaj prvi sve više prelazio u dosadu, pa je on (premijer) počeo da krši sporazum, što bi Gantza moglo natjerati da se povuče, baš kao što se dogodilo i u vrijeme pandemije korona virusa”.

Izvor: Al Jazeera