Haaretz: Netanyahu i njegovi generali potajno žele okončati rat u Gazi

Izraelski premijer trenutno je spreman razmotriti opciju okončanja rata, iako – iz očiglednih političkih razloga – to ne može reći.

U analizi Haaretza se navodi kako Netanyahu potajno želi okončati rat u Gazi (EPA-EFE/AMIR COHEN/POOL)

Izraelski list Haaretz objavio je političku analizu kolumniste Anshela Pfeffera, u kojoj se navodi da izraelski premijer Benjamin Netanyahu i generali izraelske vojske “potajno žele okončati rat” u Pojasu Gaze.

Autor ističe da Netanyahu uvijek želi imati što više opcija, te je zaključio da mu je potrebna opcija za okončanje rata. Smatra da se Netanyahuovi motivi za zaustavljanje borbi razlikuju od motiva njegovih generala.

Izraelski premijer trenutno je spreman razmotriti opciju okončanja rata, iako – iz očiglednih političkih razloga – to ne može reći.

Isto važi i za dva člana Ratnog kabineta Bennyja Gantza i Gadija Eisenkota koji javno poručuju da se rat mora nastaviti nakon kratke pauze radi sporazuma o taocima.

Prema Pfefferu, načelnik Generalštaba Herzi Halevy zastupa isti stav kao i Gantz i Eisenkot, što je i nagovijestio porodicama talaca koje je sreo prije dvije sedmice. Rekao je da je vojska “postigla 80 posto svojih ciljeva u Gazi”, a preostalih 20 posto bi moglo sačekati.

Baš kao i Netanyahu, trojica lidera ne mogu reći kako žele da se rat u Gazi završi, ali traže način za njegovo okončanje.

Autor je spomenuo razloge koji navode ove izraelske čelnike da traže način da se okonča rat u Gazi, a za razliku od Netanyahua, oni imaju manje ličnih i političkih razloga.

Dugotrajna borba protiv Hamasa

Prema pisanju novina, trojica zvaničnika shvataju da će svaka realna kampanja za iskorjenjivanje kontrole Hamasa u Gazi trajati godinama i da se može preduzeti samo kada sigurnosne snage Palestinske uprave budu u stanju početi preuzimati kontrolu na tom području.

Za nešto poput toga potrebno je vrijeme i nova vlada u Izraelu. Ministri Itamar Ben-Gvir i Bezalel Smotrich čine sve što je u njihovoj moći da do toga ne dođe sve dok su oni ministri.

Gantz, Eisenkot i Halevy su, također, zabrinuti zbog ratnog zamora i umora izraelskog društva te potrebe za obnavljanje redovnih i rezervnih jedinica u izraelskoj vojsci.

Osim rata u Gazi, sve više su zabrinuti da bi situacija na sjevernoj granici i ograničeni sukob s Hezbollahom mogli izmaći kontroli.

Prema tome, neophodno je prekinuti sukobe u Pojasu Gaze i riješiti problem s Hezbollahom, kroz veliku vojnu operaciju ili postizanje političkog rješenja diplomatskim putem.

Najvažnije od svega je, smatra autor analize, da znaju kako su sve manje šanse da se zarobljenici koje otpor drži u Gazi vrate živi kako vrijeme odmiče i rat nastavlja.

Iako je autor istakao da prekid vatre neće značiti produženi period mira u Gazi, smatra da je sljedeća runda sukoba s Hamasom neizbježna, ali bi mogla biti ograničenija i ne bi se trebala odmah dogoditi.

Izvor: Agencije