Guterres: AI uvećava rizik od nuklearnog rata

Upozorenje šefa UN-a dolazi otprilike 600 dana prije isteka sporazuma o Novom početku koji su 2010. sklopile SAD i Rusija.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres (Eduardo Munoz / Reuters)

Generalni sekretar UNjedinjenih nacija Antonio Guterres upozorio je da širenje tehnologije vještačke inteligencije (AI) povećava prijetnju od nuklearnog rata i pozvao države koje posjeduju nuklearno oružje da se obavežu da ga neće prve upotrijebiti.

“Režim osmišljen da spriječi upotrebu, testiranje i širenje nuklearnog oružja slabi”, rekao je Guterres u videoporuci koja bi trebalo da bude puštena na godišnjem sastanku Američkog udruženja za kontrolu naoružanja (ACA) u Washingtonu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

Upozorenje šefa UN-a dolazi otprilike 600 dana prije isteka sporazuma o Novom početku koji su 2010. sklopile SAD i Rusija, a predstavlja posljednji preostali sporazum koji ograničava strateške arsenale dvije nuklearne supersile.

Više od 30 godina od kraja Hladnog rata, SAD i Rusija drže mnoge svoje interkontinentalne balističke rakete u stanju pripravnosti, spremne za lansiranje u roku od nekoliko minuta.

Britanska agencija navodi da svjetski lideri strahuju da se u nastojanju da se ojača odvraćanje svake nacije, procedure lansiranja potencijalno pojednostavljuju uz pomoć vještačke inteligencije (AI).

“Čovječanstvo je na ivici, rizik od upotrebe nuklearnog oružja dostigao je veličinu koja nije viđena od Hladnog rata. Države su angažovane u kvalitativnoj trci u naoružanju. Tehnologije poput vještačke inteligencije umnožavaju opasnost”, upozorio je Guterres.

Poziv na ‘povratak razoružanju’

Istakao je da je od ključne važnosti da ljudi donose odluke o upotrebi nuklearnog oružja, a ne mašine ili algortimi.

Guterres je rekao da je odgovornost država koje imaju nuklearno oružje da vode povratak razoružanju i pozvao SAD i Rusiju da se vrate za pregovarački sto.

On je također ponovio svoje prethodne pozive nuklearnim silama da reafirmišu moratorij na nuklearna testiranja i da se “saglase da nijedna neće biti prva koja će lansirati” nuklearnu bojevu glavu.

Ranije ove godine, Kina je predložila sporazum protiv “prve upotrebe”, na šta je SAD odgovorio rekavši da je spreman da se uključi u diskusiju na tu temu.

Američki zvaničnici ipak navode da do sada nije bilo konkretnih prijedloga o dijalogu i da se do sada nisu saglasili o nastavku bilateralnog sastanka o kontroli naoružanja održanog prošlog novembra.

Izvor: Agencije