Drugi dan izbora za Evropski parlament: Irci i Česi na biralištima

Irska bira 14 zastupnika na izborima za Evropski parlament, a Češka 21.

U Irskoj opozicijska stranka Sinn Fein želi iskoristiti izbore za prikupljanje podrške prije nacionalnih izbora sljedeće godine (EPA-EFE/STRINGER)

U Češkoj i Irskoj u petak su opet otvorena birališta, drugog dana glasanja na izborima za Evropski parlament širom kontinenta, na kojima tokom četiri dana pravo glasa ima oko 360 miliona ljudi.

U Irskoj opozicijska stranka Sinn Fein želi iskoristiti izbore za prikupljanje podrške prije nacionalnih izbora sljedeće godine.

“Glasajte za Sinn Fein u petak kao prvi korak prema promjeni vlade”, objavila je čelnica stranke Mary Lou McDonald tokom kampanje na platformi X.

“Vrijeme je za nove ljude s novim rješenjima i novim idejama na nivou lokalne uprave i evropskom nivou. Promjena počinje ovdje”, dodala je McDonald, koja se namjerava uhvatiti ukoštac s nezadovoljstvom javnosti javnim uslugama i stambenom krizom.

Opozicija vodi u Češkoj

Irska bira 14 zastupnika na izborima za Evropski parlament.

Zabrinutost javnosti zbog povećanog broja tražitelja azila u Irskoj dovela je do pojave velikog broja nezavisnih kandidata koji obećavaju strožiju imigracijsku politiku, piše agencija dpa, a prenosi Hina.

U petak i subotu izbori za EP se održavaju i u Češkoj, na kojima ta država bira 21 zastupnika.

Ankete pokazuju da opozicijska stranka ANO tijesno vodi sa 23,1 posto pred strankama koalicijske vlade i mogla bi osvojiti do šest mjesta, prema STEM-u, češkoj agenciji za ispitivanje javnog mnijenja.

Međutim, “pokret ANO nije ni blizu rezultata na koje smo navikli”, rekao je analitičar STEM-a Martin Kratochvíl, pripisujući to tipično niskoj izlaznosti Čeha na izborima za Evropski parlament, posebno među euroskeptičnom opozicijom.

Izvor: Agencije