Danska premijerka napadnuta u Kopenhagenu, uhapšen muškarac

Ured premijerke naveo je u izjavi za AFP kako je Frederiksen “šokirana incidentom”, ali nisu naveli dodatne pojedinosti.

Danska premijerka Frederiksen govori u Kopenhagenu tokom proslave Dana Ustava 5. juna 2024. (Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen via Reuters)

Dansku premijerku Mette Frederiksen u petak je “udario” muškarac na trgu u Kopenhagenu, saopćio je njen ured, dodajući da je muškarac uhapšen, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Ured premijerke naveo je u izjavi za AFP kako je Frederiksen “šokirana incidentom”, ali nisu naveli dodatne pojedinosti.

“Premijerku Mette Frederiksen udario je muškarac u petak navečer na Kultorvetu u Kopenhagenu. Muškarac je nakon toga uhapšen”, navodi se u saopćenju.

Reakcija policije i ministra

Policija u danskoj prijestolnici Kopenhagenu potvrdila je da se dogodio incident u koji je umiješana premijerka, ali nije dala dodatne detalje.

“Imamo jednu osobu uhapšenu u slučaju koji sada istražujemo. U ovom trenutku nemamo daljih komentara ili detalja slučaja”, objavila je policija za platformi X.

“Moram reći da ovo potresa sve nas koji smo joj bliski”, rekao je danski ministar okoliša Magnus Heunicke u objavi na društvenim mrežama.

Ovako nešto se ne smije dogoditi u našoj lijepoj, sigurnoj i slobodnoj zemlji, poručio je.

Izvor: Agencije