Bidenov tim pokušava privući birače koji ne podržavaju Trumpa

Kampanje oba predsjednička kandidata borile su se da pridobiju pristalice bivše guvernerke Južne Karoline Nikki Haley koja je u martu odustala od republikanske utrke.

Ankete Reutersa i Ipsosa pokazale su da su Biden i Trump u još čvršćoj utrci za Bijelu kuću nego 2020. (Daniel Cole/REUTERS)

Joe Biden, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, angažirao je republikanca Austina Weatherforda kako bi približio svoju kampanju za reizbor republikanskim biračima koji ne podržavaju bivšeg predsjednika i republikanskog kandidata Donalda Trumpa, rekao je zvaničnik iz Bidenove kampanje.

Kampanja demokratskog predsjednika zaposlila je nacionalnog direktora za angažovanje republikanaca Weatherforda, koji je bio šef Kabineta bivšeg republikanskog kongresmena Adama Kinzingera, otvorenog kritičara Trumpa, rekao je neimenovani zvaničnik, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Neizvjesna utrka

Dodaje kako je zadatak Weatherforda da ”predvodi napore za informisanje nezavisnih i umjerenih republikanaca koji znaju kakva je opasnost Trump za zemlju ako bude ponovno izabran za drugi mandat“, rekao je zvaničnik.

Ankete Reutersa i Ipsosa pokazale su da su Biden i Trump u još čvršćoj utrci za Bijelu kuću nego 2020. godine, pri čemu je Bidenova podrška među biračima bez fakultetske diplome manja za deset posto u odnosu na isti period 2020. godine.

Reuters navodi da Trump često opisuje članove svoje stranke koji ga ne podržavaju kao ”republikance samo po imenu”, kao i da bivši predsjednik nije komentirao navode demokratskog zvaničnika.

Kampanje oba predsjednička kandidata borile su se da pridobiju pristalice bivše guvernerke Južne Karoline Nikki Haley koja je u martu odustala od republikanske utrke.

Heley prvobitno nije podržala Trumpa, ali je nakon odustajanja rekla da će glasati za njega.

Trump, u međuvremenu, prikuplja sredstva u liberalnom San Franciscu, nadajući se da će privući novac rizičnog kapitala od onih koje je odbila Bidenova liberalna politika.

Izvor: Agencije