Amerikanci otkrivaju novu taktiku Hamasa

Hamas se počeo oslanjati na vojnu metodu ‘napadni i bježi’ kako bi spriječio Izrael da uspostavi potpunu kontrolu nad Pojasom Gaze.

Izraelski i američki zvaničnici tvrde da se u Rafahu još nalazi između 7.000 i 8.000 boraca Hamasa (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

Američki i izraelski zvaničnici rekli su za Reuters da je Hamas izgubio otprilike polovinu svojih boraca tokom izraelske agresije koja traje već osam mjeseci i da se počeo oslanjati na vojnu metodu “napadni i bježi” kako bi osujetio pokušaje Izraela da uspostavi potpunu kontrolu nad Pojasom Gaze.

Prema tri američka zvaničnika koje Reuters opisuje kao visoke i upoznate s razvojem događaja na bojnom polju, broj Hamasovih boraca smanjio se između 9.000 i 12.000, što je znatno manje u odnosu na američke procjene prije početka agresije 7. oktobra, koje su ukazivale na broj od 20.000 do 25.000 boraca.

Jedan od zvaničnika rekao je da Hamasovi borci trenutno uglavnom izbjegavaju upuštanje u duže sukobe, jer izraelske snage sve više prodiru u grad Rafah koji se nalazi na krajnjem jugu Pojasa Gaze i da se umjesto toga oslanjaju na postavljanje zasjeda i korištenje improvizovanih bombi za gađanje ciljeva koji su često iza neprijateljskih linija.

Američki zvaničnici, koji su zatražili anonimnost zbog osjetljivosti teme, napomenuli su da bi takve metode mogle pomoći Hamasu da borbu nastavi mjesecima, uz podršku oružja koje se prokrijumčari u Gazu kroz tunele i drugog koje proizvede od neeksplodiranih ili zarobljenih sredstava izraelske vojske.

Rat će trajati još mjesecima

Razgovor o produženju vremenskog okvira rata u skladu je sa saopćenjem od prošle sedmice, koje je izdao savjetnik za nacionalnu sigurnost izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, navodeći da će se rat nastaviti čak do kraja 2024. godine.

Glasnogovornik Izraelske vojske Peter Lerner je, također, rekao za Reuters da je vojska, ipak, još daleko od eliminacije Hamasa.

Lerner je naveo da se vojska prilagođava promjeni vojnih metoda pokreta i priznao da Izrael ne može eliminirati sve Hamasove borce, niti uništiti sve njegove tunele.

“Uopće nam nije cilj eliminirati sve teroriste na terenu. To nije realan cilj… ali uništenje Hamasa kao najvećeg autoriteta je moguć i lako dostižan vojni cilj”, dodao je.

Prema izraelskim i američkim zvaničnicima, između 7.000 i 8.000 boraca Hamasa nalazi se u Rafahu. Isti tvrde da je Rafah posljednje uporište ovog pokreta.

Zvaničnici kažu da su vođe Hamasa Yahya Sinwar, njegov brat Muhammad i Muhammad al-Deif, zamjenik Sinwara, živi i vjeruju da se kriju u tunelima sa izraelskim zarobljenicima.

Hamasovi kapaciteti

Zvaničnik Američke administracije rekao je da je pokret pokazao sposobnost brzog povlačenja nakon napada, skrivanja, pregrupisavanja i ponovnog pojavljivanja u područjima za koja je Izrael vjerovao da su ispražnjeni od boraca otpora.

Složio se sa Lernerom, glasnogovornikom Izraelske vojske, da je pred Izraelom duga borba na putu eliminacije Hamasa koji upravlja Pojasom Gaze od 2006. godine i dodao: “Ne postoji brzo rješenje nakon 17 godina tokom kojih je Hamas podizao sve svoje sposobnosti”.

Hamas je, kako prenosi Reuters, tokom godina izgradio grad podzemnih tunela dužine 500 kilometara.

Potvrdio je da je mreža tunela opremljena vodom, strujom i ventilacijom, te da se u njima nalaze čelnici Hamasa, kao i komandni i kontrolni centri i skladišta oružja i municije.

Izraelska vojska je prošle sedmice izjavila da je uspostavila kontrolu duž cijele kopnene granice između Gaze i Egipta kako bi spriječila krijumčarenje oružja, uz tvrdnju da je na tom području pronašla oko 20 tunela koje je Hamas koristio za transport oružja u Pojas Gaze.

Izvor: Al Jazeera i agencije