UNICEF: Devet od desetero djece u Gazi nema dovoljno hrane

Čak su i najvjerniji saveznici pojačali pritisak na Izrael da učini više kako bi omogućio dostavu hrane u Pojas Gaze.

Djeca u Pojasu Gaze pate od ozbiljnog nedostatka hrane (EPA-EFE/HAITHAM IMAD)

UNICEF je u četvrtak saopćio da devetero od desetero djece u Gazi ne može jesti dovoljno hranjivih tvari iz grupa namirnica koje bi osigurale njihov zdrav rast i razvoj.

“U Pojasu Gaze su višemjesečno nasilje i ograničenje dostave humanitarne pomoći urušili prehrambeni i zdravstveni sistem, što je rezultiralo katastrofalnim posljedicama za djecu i njihove porodice”, kažu iz UNICEF-a, prenosi Hina.

Objašnjavaju da je pet grupa podataka prikupljenih između decembra 2023. i aprila 2024. pokazalo da devetero od desetero djece u Pojasu Gaze, koji je od prošlog oktobra pod udarom izraelske ofanzive, pati od ozbiljnog nedostatka hrane, što znači da preživljavaju s najviše dvije grupe hrane dnevno.

“Ovo je dokaz užasnog utjecaja koji ovaj sukob i ograničenje pomoći imaju na sposobnost porodica da zadovolje potrebe djece za hranom, kao i brzine kojom ova situacija djecu izlaže riziku od pothranjenosti opasne po život”, upozorava UNICEF.

Izraelske vlasti kažu da ne ograničavaju humanitarnu pomoć civilima u Gazi i okrivljuju Ujedinjene narode za sporu isporuku, dodavši da su njihove operacije neučinkovite.

No, otkako se u Gazi stvaraju područja gladi, gdje neka djeca umiru od pothranjenosti i dehidracije, čak su i najvjerniji saveznici pojačali pritisak na Izrael da učini više kako bi omogućio dostavu hrane.

Nedostatak osnovnih namirnica

Kako bi se zadovoljila minimalna raznolikost prehrane za zdrav razvoj, djeca moraju konzumirati namirnice iz najmanje pet od osam grupa namirnica definiranih ocjenom raznolikosti prehrane koju koriste UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

To uključuje majčino mlijeko, jaja, mliječne proizvode i meso, perad i ribu, između ostalih grupa.

UNICEF je rekao da na svijetu 27 posto djece u ranom djetinjstvu živi u teškoj oskudici hrane primjerene djeci, što je 181 milion djece mlađe od pet godina.

Izraelska kopnena i zračna kampanja pokrenuta je kada je Hamas napao južni Izrael 7. oktobra, ubivši oko 1.200 ljudi i zarobivši još 253 kao taoce, prema izraelskim podacima.

U izraelskoj ofanzivi na Pojaz Gaze ubijeno je više od 36.500 ljudi, većinom djece i žena, prema podacima zdravstvenih vlasti u enklavi kojom upravlja Hamas.

Izvor: Agencije