Ukrajina u napadu dronom oštetila rafineriju na jugu Rusije

Rusija tvrdi da je Ukrajina tokom noći također napala skladište goriva u regiji Belgorod.

Ukrajinska vojska izvijestila je o ruskim napadima tokom noći s 18 borbenih bespilotnih letjelica i dvije rakete (REUTERS/Alina Smutko)

U napadu ukrajinske bespilotne letjelice oštećena je rafinerija na jugu Rusije, rekao je guverner ruske regije Rostov Vasilij Golubjev.

Niko nije povrijeđen, iako je napad na postrojenje u gradu Novošahtinsku izazvao požar koji se proširio na više od 50 kvadratnih metara, kaže Golubjev. No, na snimkama koje su tokom noći objavljene na društvenim mrežama požar izgleda veće od toga, prenosi Hina, pozivajući se na navode njemačke agencije dpa.

Rafinerija Novošahtinsk, koja se nalazi blizu ukrajinske granice, ranije je bila pod zračnim napadom u aprilu.

Ukrajina već nekoliko mjeseci napada ruska postrojenja za proizvodnju goriva, u pokušaju da destabilizira opskrbu, za šta se koristi bespilotnim letjelicama dugog dometa koje nose mala eksplozivna punjenja.

Napad na skladište goriva

Rusija tvrdi da je Ukrajina tokom noći također napala skladište goriva u regiji Belgorod.

Ukrajinska vojska izvijestila je o ruskim napadima tokom noći s 18 borbenih bespilotnih letjelica i dvije rakete Iskander. Kijev tvrdi da ih je oboreno 17.

Rusija je usmjerila dvije balističke rakete Iskander-M na južnu ukrajinsku regiju Dnipropetrovsk, potvrdio je Kijev, ne dajući nikakve informacije o pričinjenoj šteti.

Ukrajina se više od 27 mjeseci brani od ruske invazije punog opsega.

Rusija okupira gotovo petinu teritorija Ukrajine, uključujući crnomorski poluotok Krim, koji je nezakonito anektirala 2014. godine.

Ukrajina je u četvrtak objavila da je uništila ruski tegljač kod obale Krima, koji je Moskva nelegalno anektirala 2014. godine, javlja Anadolija.

Ukrajinska odbrambena obavještajna služba u saopćenju tvrdi da je jedna od njenih specijalnih jedinica uspješno napala tegljač “Saturn”.

Dodaje se da je tegljač uništen u Panskom jezeru, koje se nalazi oko 75 kilometara od grada Jevpatorije na zapadu poluotoka. Ruske vlasti još nisu komentirale ove tvrdnje.

Izvor: Agencije