Trumpov bivši savjetnik Steve Bannon mora u zatvor

Bannon je 2022. osuđen po dvije tačke optužnice zbog nepoštivanja Kongresa jer je odbio predati dokumente i svjedočiti pred odborom Zastupničkog doma.

Bannon je rekao da će od Vrhovnog suda zatražiti da intervenira, ocijenivši da je riječ o politički motiviranom progonu (Elizabeth Frantz / Reuters)

Steve Bannon, bivši savjetnik Donalda Trumpa, mora doći u zatvor do 1. jula kako bi odslužio četveromjesečnu kaznu zbog nepoštivanja Kongresa, rekao je savezni sudac.

Odluka znači da će Bannon, desničar koji je i dalje utjecajan u Trumpovim krugovima, vjerovatno biti u zatvoru tokom ključne faze predizborne kampanje za predsjedničke izbore 5. novembra na kojima će Trump odmjeriti snage s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Nalog okružnog suca Carla Nicholsa iz Washingtona izdan je nakon što je savezni žalbeni sud prošlog mjeseca odbio Bannonov pokušaj da poništi poziv na svjedočenje kongresnog panela koji je istraživao napad na Kapitol 6. januara 2021.

Bannon je novinarima ispred sudnice rekao da će od Vrhovnog suda zatražiti da intervenira, ocijenivši da je riječ o politički motiviranom progonu.

Osuđen po dvije tačke optužnice

“U svemu ovome riječ je o samo jednom: gašenju pokreta MAGA”, rekao je, govoreći o Trumpovu sloganu Make America Great Again.

Bannon je 2022. osuđen po dvije tačke optužnice zbog nepoštivanja Kongresa jer je odbio predati dokumente i svjedočiti pred odborom Zastupničkog doma.

Bannon će biti drugi bivši visoki Trumpov dužnosnik koji će završiti u zatvoru jer ne želi sarađivati s odborom. Peter Navarro, bivši savjetnik za trgovinu, služi kaznu od četiri mjeseca zatvora.

Bannon je bio među Trumpovim savjetnicima koji su željeli spriječiti potvrdu Bideonove pobjede na izborima 2020. No tada više nije radio u Bijeloj kući.

Izvor: Agencije