Biden na Dan D obećao nastavak podrške Ukrajini

Dolazak savezničkih snaga na tlo Francuske prije 80 godina označio je početak uspješne kampanje za oslobađanje Evrope od nacističke Njemačke.

'Izolacionalizam nije bio odgovor prije 80 godina i nije ni danas', poručio je američki predsjednik Joe Biden (EPA-EFE/Daniel Cole)

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u četvrtak na obilježavanju 80. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji na odbranu slobode i demokratije, apelirajući na zapadne sile da nastave pomagati Ukrajini i da ne popuštaju pred ruskom tiranijom.

Na svečanosti s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i američkim veteranima na Američkom groblju u Normandiji, Biden je rekao da je “jednostavno nezamislivo” pokleknuti pred ruskom agresijom i obećao da neće popustiti u pomaganju Ukrajini, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Pozvao je zapadne i NATO saveznike da ponovno probude duh Dana D i zajedno sarađuju u vrijeme kada je demokratija, po njegovim riječima, izložena većoj prijetnji nego ikad od završetka Drugog svjetskog rata.

“Izolacionalizam nije bio odgovor prije 80 godina i nije ni danas”, poručio je Biden.

Više od 150.000 savezničkih vojnika izvršilo je 6. juna 1944. invaziju na Francusku s mora i iz zraka kako bi otjerali snage nacističke Njemačke. Iskrcali su se na pet plaža kodnih imena Omaha, Junona, Mač, Utah i Zlato.

Budući da je veterana, od kojih mnogi danas imaju 100 ili više godina, sve manje, ovo je vjerovatno posljednja velika svečanost u Normandiji na kojoj im je lično odana počast.

Gotovo 200 veterana, većinom Amerikanci i Britanci, sudjelovali su na svečanostima tokom dana na vjetrovitim plažama koje još nose ožiljke žestokih borbi na Dan D, najveće amfibijske invazije u historiji (EPA-EFE/Andre Pain)

‘Heroji’

Biden je rekao da mu je velika čast pozdraviti okupljene američke veterane poručivši im s podija: “Bog vas voli”.

“Muškarci koji su se ovdje borili postali su heroji”, rekao je.

“Znali su izvan svake sumnje da postoje stvari za koje se vrijedi boriti i umrijeti”, dodao je.

Govoreći na britanskoj svečanosti u Ver-sur-Meru ranije u četvrtak, britanski kralj Charles, odjeven u vojnu uniformu, također je pozvao na veću međunarodnu saradnju u borbi za mir.

“Podsjećamo na lekciju koja nam se ponovno vraća nakon nekoliko decenija: slobodne nacije moraju se zajedno oduprijeti tiraniji”, poručio je Charles, govoreći na engleskom i francuskom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, njemački kancelar Olaf Scholz i mnogi drugi također će sudjelovati u svečanostima.

Primjetna će biti odsutnost ruskog predsjednika Vladimira Putina koji ove godine nije pozvan na komemoraciju budući da se našao u međunarodnoj izolaciji nakon što je naredio invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Lideri bi trebali u četvrtak usvojiti deklaraciju u kojoj će istaknuti da je demokracija u Evropi ponovo ugrožena i obećati braniti slobodu i demokraciju, rekla su dva izvora.

Gotovo 200 veterana, većinom Amerikanci i Britanci, sudjelovali su na svečanostima tokom dana na vjetrovitim plažama koje još nose ožiljke žestokih borbi na Dan D, najveće amfibijske invazije u historiji. Poginule su hiljade savezničkih vojnika, kao i njemačkih.

‘Francuska ne zaboravlja’

Na američkoj svečanosti u Colleville-sur-Meru, Macron je dodijelio Legiju časti američkim veteranima, od kojih su mnogi bili u invalidskim kolicima.

Marcon ističe da Francuska neće zaboraviti njihovu žrtvu.

“Danas ste se ovdje vratili kući, ako smijem tako reći”, naglasio je.

‘Francuska neće zaboraviti njihovu žrtvu’, poručio je Emmanuel Macron (lijevo), francuski predsjednik (EPA-EFE/Daniel Cole)

Dolazak savezničkih snaga na tlo Francuske označio je početak uspješne kampanje za oslobađanje Evrope od nacističke Njemačke.

Operacija Neptun, službeni kodni naziv iskrcavanja u Normandiji, označila je prekretnicu u ratu. Dan D će se, također, pamtiti po desecima hiljada izgubljenih života kada su se saveznički vojnici nakon što su se iskrcali na obalu suočili sa žestokim njemačkim otporom.

Više od 150.000 vojnika otisnulo se na ovaj dan prije 80 godina na sjever Francuske iz Portsmoutha u Velikoj Britaniji.

Savezničke snage na Dan D sastojale su se uglavnom od trupa iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Kanade, Poljske i Francuske.

Glavna komemoracija održat će se na plaži Saint-Laurent-sur-Mer, poznatoj kao Omaha Beach.

Izvor: Agencije