Španija će se pridružiti tužbi protiv Izraela za genocid u Gazi

Nekoliko zemalja, uključujući Irsku, Čile i Meksiko se, također, pridružilo tužbi.

Demonstranti drže palestinsku zastavu ispred Međunarodnog suda pravde u Hagu [Piroschka van de Wouw/Reuters]

Španija je rekla da će se pridružiti Južnoj Africi pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u tužbi protiv Izraela za genocid u Pojasu Gaze.

To je u četvrtak objavio ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares.

Nekoliko zemalja, uključujući Irsku, Čile i Meksiko se, također, pridružilo tužbi.

Krajem prošle godine JAR je podnio tužbu Međunarodnom sudu pravde, optužujući Izrael za genocid u Pojasu Gaze.

Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da spriječi genocidna djela i poduzme mjere kako bi garantirao pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Sudije su tada naredile Izraelu da učini sve što može kako bi spriječio smrti, razaranje i bilo kakva djela genocida u Gazi te omogući ulazak humanitarne pomoći u enklavu. Ali nije naredio prekid vojne ofanzive.

No, izraelske snage nastavile su nesmanjenom žestinom napadati ciljeve u Gazi i svakodnevno ubijati desetke civila.

Izrael se oglušio na mjere

U maju se Južnoafrička Republika ponovno obratila ICJ-u, tražeći da naredi Izraelu da zaustavi ofanzivu na Rafah, gdje je ranije utočište pronašlo više od milion Paletinaca.

ICJ je izdao privremene mjere, ali Izrael se oglušio na njih te je nastavio napadati grad na jugu Gaze, iz kojeg je ogroman broj raseljenih civila bio prisiljen pobjeći.

Sudije ICJ-a imaju široke ovlasti da narede prekid vatre i druge mjere, iako sud nema vlastiti aparat za provedbu svojih naredbi.

U osmomjesečnoj izraelskoj ofanzivi na Pojaz Gaze ubijeno je više od 36.500 ljudi, većinom djeca i žena, prema zdravstvenim vlastima u enklavi.

Izvor: Al Jazeera