Putin: Rusija bi u slučaju prijetnje mogla upotrijebiti nuklearno oružje

Pred urednicima stranih medija na ekonomskom forumu u St. Petersburgu ruski predsjednik je rekao da ruska nuklearna doktrina dopušta da se takvo oružje koristi kao odgovor na određene prijetnje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da Rusiji nije bitno ko će biti sljedeći američki predsjednik, jer to vjerovatno ne mijenja ništa za Moskvu (Valentina Pevtsov/Sputnik/Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin, upitan o rizicima nuklearnog rata zbog Ukrajine, upozorio je da bi Rusija mogla upotrijebiti sva dostupna sredstva da se odbrani ako bude prijetnji njenom suverenitetu ili teritorijalnom integritetu.

Putin kaže da je zapad uvijek iznova optuživao Rusiju za zveckanje nuklearnim oružjem, ali da je to pogrešno, jer je SAD taj koji je upotrijebio nuklearno oružje protiv Japana u Drugom svjetskom ratu.

Pred urednicima stranih medija na ekonomskom forumu u St. Petersburgu Putin je rekao da ruska nuklearna doktrina dopušta da se takvo oružje koristi kao odgovor na određene prijetnje, piše Reuters, prenosi Hina.

“Iz nekog razloga Zapad vjeruje da ga Rusija nikad neće upotrijebiti”, rekao je Putin. “Imamo nuklearnu doktrinu, pogledajte šta tamo piše. Ako nečije djelovanje zaprijeti našem suverenitetu i teritorijalnom integritetu, smatramo da je moguće upotrijebiti sva sredstva koja imamo na raspolaganju. Ovo se ne smije shvatati olako, površno”, istakao je.

Rusiji nije bitno ko će biti sljedeći američki predsjednik

Putin je, također, rekao da Rusiji nije bitno ko će biti sljedeći američki predsjednik, jer to vjerovatno ne mijenja ništa za Moskvu, ali je rekao da se američki sudski sistem jasno koristi za političku bitku protiv Donalda Trumpa.

Optužio je Bidenovu administraciju, koja je najveći opskrbljivač vojne opreme Ukrajini, da čini grešku za greškom ili “spaljuje” američki politički sistem i globalno vodstvo.

“U biti, ne zanima nas ko će pobijediti”, rekao je Putin kad ga je Reuters upitao vjeruje li da ishod američkih izbora nešto može značiti za Moskvu.

“Ne smatramo da krajnji rezultat za nas ima velikog značaja. Radit ćemo s bilo kojim predsjednikom kojeg američki narod izabere.”

Trumpov prethodni mandat oštetio je američko-ruske odnose, rekao je i teško je reći hoće li biti išta drugačije ovaj put ako pobijedi na izborima u novembru.

“Nikad nismo imali nikakvih posebnih odnosa s gospodinom Trumpom, ali ostaje činjenica da je počeo nametati teške sankcije Rusiji, da se povukao iz sporazuma o raketama srednjeg i kraćeg dometa”, rekao je Putin.

Putin: SAD se ‘spaljuje iznutra’

Putin, međutim, nije isključio promjenu politike ako, kako je rekao, Washington počne gledati svoje vlastite nacionalne interese.

“Niko u SAD-u nije zainteresovan za Ukrajinu, zainteresovani su za boljitak Sjedinjenih Američkih Država koje se ne bore za Ukrajinu i Ukrajince, nego za svoj vlastiti boljitak.”

Ruski čelnik rekao je da je jasno da su Trumpovi politički protivnici iskoristili američki sudski sistem kako bi naštetili njegovim izbornim šansama, strategiju za koju je rekao da ne djeluje.

“Spaljuju se iznutra, svoju državu, svoj politički sistem… Očigledno je širom svijeta da je krivični progon Trumpa, posebno onaj na temelju optužbi za događaje od prije mnogo godina, bez direktnog dokaza, korištenje sudskog sistema u unutrašnjoj političkoj bici”, rekao je Putin.

Izvor: Agencije