Predstavnik Izraela u Međunarodnom sudu pravde podnio ostavku

U Izraelu će odlučiti hoće li izabrati drugog sudiju umjesto Aharona Baraka.

Barak je izraelski pravnik koji je prethodno radio kao pravosudni savjetnik Izraelske vlade (REUTERS/Ronen Zvulun)

Sudija Aharon Barak podnio je ostavke na funkciju predstavnika Izraela u Međunarodnom sudu pravde u Hagu zbog, kako je rekao, „ličnih i porodičnih razloga“, prenose izraelski mediji.

Citirajući izraelski list Yedioth Ahronoth, agencija Anadolija piše da je Aharon obavijestio premijera Benjamina Netanyahua o podnošenju ostavke u Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Prema navodima ovog lista, vlasti u Izraelu će odlučiti hoće li izabrati drugog sudiju umjesto Aharona. Konsultacije o ovome, prema pravnim izvorima s kojima je list razgovarao, održat će se narednih dana i nije sigurno da će Izrael imenovati drugog sudiju.

Yedioth Ahronoth je dodao da, ukoliko odluče izabrati drugog sudiju, potencijalni kandidati za ovu funkciju su „dvije bivše predsjednice Vrhovnog suda (najvišeg sudskog organa u Izraelu) Dorit Beinisch i Esther Hayut te bivši zamjenik predsjednika ovog suda Elyakim Rubinstein, imajući u vidu njihovo iskustvo u međunarodnom pravu“.

Presuda protiv Izraela

Međunarodni sud pravde u Hagu je 24. maja presudio većinom od 13 sudija naspram dvojice (jedan od njih je predstavnik Izraela Barak) da se Izrael mora povući iz Rafaha u palestinskom Pojasu Gaze i zaustaviti svoje vojne aktivnosti tamo, na osnovu zahtjeva koji je podnijela Južnoafrička Republika.

Barak je izraelski pravnik koji je prethodno radio kao pravosudni savjetnik Izraelske vlade (1975-1978) te kao predsjednik Vrhovnog suda u Izraelu (1995-2006). U januaru je Izrael imenovao Baraka za sudiju koji će biti njegov predstavnik u Međunarodnom sudu pravde.

Prema zakonima Međunarodnog suda, svaka zemlja koja podnese tužbu ili protiv koje se podnese tužba može svog sudiju priključiti petnaesterici stalnih sudija u ovom sudu.

Izvor: Al Jazeera i agencije