Njemačka kupuje 20 dodatnih borbenih aviona Eurofighter

Njemačka i druge evropske zemlje značajno su povećale potrošnju i na vojsku u reakciji na rusku invaziju na Ukrajinu.

Njemačka avijacija želi zamijeniti svoje stare Tornado avione Eurofighterom, poznatim kao Typhoon u Velikoj Britaniji (REUTERS/Ints Kalnins)

Njemačka će kupiti 20 dodatnih borbenih aviona Eurofighter od Airbusa, rekao je kancelar Olaf Scholz, dok ta članica NATO-a troši više na vojsku nakon ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu.

Scholz je u srijedu, govoreći na otvaranju aeromitinga ILA nedaleko od Berlina, kazao da je snažno posvećen održavanju i proširenju kapaciteta za proizvodnju oružja, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

“Zbog toga ćemo naručiti još 20 aviona Eurofighter, pored 38 koji su trenutno u pripremi”, poručio je Scholz, dodajući da će narudžba pružiti sigurnost Airbasu i njegovim dobavljačima.

Sve veća ulaganja

Njemačka avijacija želi zamijeniti svoje stare Tornado avione Eurofighterom, poznatim kao Typhoon u Velikoj Britaniji.

Trenutno ima 138 aviona Eurofighter, navodi se na njegovoj web-stranici.

Njemački proizvođač oružja Rheinmetall objavio je prošle godine kako namjerava udvostručiti prihod do 2026. godine, računajući na veća izdvajanja evropskih vlada za odbranu i modernizaciju zastarjelih arsenala.

Njemačka i druge evropske zemlje značajno su povećale potrošnju i na vojsku u reakciji na rusku invaziju na Ukrajinu, koja je iz temelja izmijenila dugogodišnje pretpostavke mnogih zemalja o odbrambenim aranžmanima u Evropi, podsjeća njemačka agencija dpa.

Države istovremeno šalju oružje u Ukrajinu, uključujući i ono koje proizvodi Rheinmetall.

Izvor: Agencije