Najmanje četvero poginulih u sudaru dva voza u Češkoj

Brzi voz iz Praga sa oko 200 putnika sudario se sa teretnim vozom u Pardubicama.

Najmanje je jedan vagon putničkog voza iskočio iz šina i djelimično se prevrnuo (EPA-EFE/JIRI SEJKORA)

U sudaru putničkog i teretnog voza u češkim Pardubicama u srijedu kasno navečer najmanje je četvero poginulih, a deseci su ozlijeđeni, prenose češki mediji.

Navodi se kako se brzi voz iz Praga za slovačke Košice, sa oko 200 putnika, sudario sa teretnim vozom u Pardubicama, oko 100 kiloetara istočno od češke prijestolnice.

Glasnogovornica lokalnih spasilačkih službi je za češku televiziju izjavila kako su navodno četiri osobe poginule, deseci su ozlijeđeni, a neki teško, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Prema Upravi željeznica, vozovi su se sudarili na novoj stanici Pardubice Centrum, a sudar je prekinuo saobraćaj na koridoru prema Moravskoj, navodi se na web stranici čeških željeznica.

Frontalni sudar

Prema objavljenim fotografijama i video snimcima, vozovi su se sudarili frontalno, a najmanje je jedan vagon putničkog voza iskočio iz šina i djelimično se prevrnuo.

Ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan i ministar prometa Martin Kupka odmah su krenuli na mjesto nesreće, a tragediju je komentirao i premijer Petr Fiala.

“Sudar dva voza u Pardubicama velika je nesreća. Svi mislimo na žrtve i stradale. Izražavam iskreno saučešće,” poručio je na mreži X.

Izvor: Agencije