Izrael bombardovao školu UNRWA-e u Gazi, ubio 32 Palestinca

Napad na izbjeglički kamp Nuseirat dolazi usred ‘sulude eskalacije nasilja’ u centralnoj Gazi – što je preplavilo bolnice, kaže humanitarna grupa.

Najmanje 36.586 Palestinaca je ubijeno, a 83.074 povrijeđeno u izraelskom osmomjesečnom ratu u Gazi (Bashar Taleb/AFP)

Izraelske snage bombardovale su školu povezanu sa Ujedinjenim narodima u centralnoj Gazi, ubivši najmanje 32 raseljena Palestinca i ranivši još desetke, navode zvaničnici i lokalni mediji.

Hamas, koji upravlja Pojasom Gaze, osudio je napad kao “masakr” i rekao da među ubijenima i ranjenima ima mnogo žena i djece.

Palestinska novinska agencija Wafa procijenila je da su ubijene 32 osobe.

Agencija je saopštila da su u trenutku napada hiljade raseljenih Palestinaca našle slonište u školi Al-Sardi u kampu Nuseirat, koja je povezana s agencijom UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA).

Ismail al-Thawabta, glasnogovornik Ureda za medije Vlade Gaze, rekao je da “veliki broj mrtvih i ranjenih” stiže u bolnicu Al-Aqsa u centralnoj Gazi.

“Ovaj masakr koji je počinila izraelska okupacija je jasan dokaz genocida, etničkog čišćenja nad civilima, uključujući žene i djecu i raseljene ljude u Pojasu Gaze”, rekao je novinarima.

Mrtvi i ranjeni su preplavili bolnicu “koja je prepunjena ranjenih pacijenata tri puta više od svojih kliničkih kapaciteta”, dodao je. “Ovo najavljuje pravu katastrofu koja će dovesti do još većeg porasta broja umrlih.”

‘Apokaliptično’ nasilje

Izraelska vojska potvrdila je bombaški napad, rekavši da su njeni borbeni avioni pogodili “Hamasov kompleks smješten unutar škole UNRWA-e u području Nuseirata”. Tvrde da su bombardovanjem “eliminisani teroristi koji su planirali izvesti napade” na njene snage.

Hamas je odbacio izraelsku izjavu.

“Okupacija koristi laganje javnosti kroz lažne, izmišljene priče kako bi opravdala brutalni zločin koji je počinila nad desecima raseljenih ljudi”, rekao je Al-Thawabta novinskoj agenciji Reuters.

Napad na Al-Sardi dolazi u trenutku kada su izraelske snage pojačale bombardovanje Gaze, a Sjedinjene Američke Države nastavljaju s naporima da osiguraju sporazum o prekidu vatre.

Al Jazeerin Hani Mahmoud, izvještavajući iz Deir al-Balaha u centralnoj Gazi, rekao je prije posljednjeg napada na Nuseirat da su izraelske snage ubile najmanje 102 osobe u 24 sata. To uključuje napade na izbjegličke kampove Bureij i Maghazi, također smještene u centralnoj Gazi.

Ljekari bez granica su u ranijem saopštenju u srijedu opisali situaciju u Gazi kao “apokaliptičnu”. Grupa, koja je poznata po svom francuskom akronimu MSF, saopštila je da je bolnica Al-Aqsa od utorka primila 70 mrtvih i više od 300 povrijeđenih, te da su među žrtvama bile žene i djeca.

“Miris krvi u bolničkoj hitnoj pomoći jutros je bio nepodnošljiv. Ljudi leže posvuda, na podu, napolju… tijela su donošena u plastičnim vrećama. Situacija je poražavajuća”, rekla je Karin Huster, službenica MSF-a.

Ona kaže da su “suluda eskalacija nasilja” u Pojasu Gaze i zatvaranje graničnog prijelaza Rafah – čime je zaustavljena većina humanitarnih isporuka u palestinskoj enklavi – rastegli zdravstveni sistem do “tačke kolapsa”.

“Ova katastrofa koju je napravio čovjek mora odmah stati”, dodala je.

Najmanje 36.586 Palestinaca je ubijeno, a 83.074 ranjeno u izraelskom osmomjesečnom ratu u Gazi. Brutalni napad, za koji neke zemlje i stručnjaci UN-a kažu da predstavlja genocid, počeo je nakon što su borci Hamasa pokrenuli napade unutar Izraela 7. oktobra prošle godine, ubivši najmanje 1.139 ljudi, a deseci drugih su zarobljeni.

Pregovori o prekidu vatre

Napori da se okonča rat do sada su malo napredovali.

William Burns, direktor CIA-e, bio je u srijedu u glavnom gradu Katara Dohi kako bi razgovarao o prijedlogu primirja u tri faze koji je prošle sedmice iznio američki predsjednik Joe Biden. Prva faza poziva na šestosedmični prekid vatre, tokom kojeg bi Hamas oslobodio neke od talaca, izraelske snage bi se povukle iz naseljenih centara Gaze, a pregovori o trajnom primirju bi se nastavili.

Regionalne i međunarodne sile podržale su prijedlog, ali ostaju nedoumice. Hamas je insistirao na trajnom prekidu vatre i potpunom povlačenju izraelskih trupa.

Izrael je, međutim, odbacio te zahtjeve, rekavši da je spreman razgovarati samo o privremenim pauzama dok Hamas ne bude poražen.

Ismail Haniyeh, vođa Hamasa, u srijedu je ponovio stav grupe.

“Pokret i frakcije otpora će se ozbiljno i pozitivno pozabaviti svakim sporazumom koji se zasniva na sveobuhvatnom okončanju agresije i potpunom povlačenju i razmjeni zarobljenika”, rekao je.

U međuvremenu, izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da neće biti zaustavljanja borbi dok se nastavljaju pregovori o prekidu vatre.

“Bilo kakvi pregovori s Hamasom vodili bi se samo pod vatrom”, rekao je Gallant dok je letio u avionu kako bi nadzirao izraelsku ofanzivu u Gazi.

Izvor: Al Jazeera