Husi tvrde da su izveli dva napada na brodove u luci Haifa

Jemenska grupa kaže da je pokrenula zajedničke vojne operacije s iračkim grupama, no Izrael negira napade.

Husi od novembra napadaju međunarodne brodove na Crvenom moru u, kako kažu, kampanji solidarnosti s Palestincima (Osamah Abdulrahman / AP)

Jemenska grupa Husi pokrenula je zajedničke vojne operacije s Islamskim pokretom otpora u Iraku protiv brodova u izraelskoj luci Haifa, rekao je vojni glasnogovornik Husa Yahya Saree u televizijskom govoru.

“Prvi je gađao dva broda sa vojnom opremom u luci Haifa, dok je drugi gađao brod koji je prekršio odluku o zabrani ulaska u luku”, rekao je Saree.

“Tokom ove operacije korišteni su dronovi, a napadi su bili precizni”, dodao je.

Izraelska vojska je demantovala ove tvrdnje, poručivši da je riječ o “neistinama”.

Husi i iračke grupe koje podržava Iran, a koje djeluju u sklopu Islamskog otpora, odvojeno su iznijeli tvrdnje o napadima na izraelske interese u regiji.

Nisu poznati rezultati operacija, ali one su pokazatelj sve veće koordinacije različitih grupa koje djeluju u sklopu “osovine otpora” koju podržava Iran, a koja uključuje i libanski Hezbollah.

Posljednji u nizu napada je odgovor na “masakre koje je Izrael počinio u Rafahu, u južnom dijelu Pojasa Gaze”, kažu Husi.

Lider grupe Husi Abdul Malik al-Houti kaže da će operacije koje izvode s iračkim Islamskim otporom protiv Izraela biti intenzivirane.

Husi, koji kontrolišu glavni grad Jemena, Sanu, i predstavljaju se kao službene oružane snage zemlje, od novembra napadaju međunarodne brodove na Crvenom moru u, kako kažu, kampanji solidarnosti s Palestincima i protesta protiv izraelskih napada na Gazu.

‘Zajedničke operacije’

Ovaj napad dolazi usred sve većeg straha od regionalne eskalacije, dok izraelski rat protiv Gaze, u kojem je ubijeno više od 36.500 Palestinaca, ne jenjava.

Hezbollah je nedavno rekao da je spreman na “sveobuhvatni rat” s Izraelom ukoliko im sukob bude nametnut. Posljednjih osam mjeseci, Hezbollah i Izrael gotovo svakodnevno razmjenjuju vatru.

Prošlog mjeseca, nekoliko dana prije nego što je izraelska vojska pokrenula ofanzivu na prenapučeni grad Rafah, Husi su upozorili da će gađati brodove koji idu prema izraelskim lukama u bilo kojem području koje je u njihovom dometu.

Napadi su natjerali mnoge kompanije da preusmjere svoje brodove na duža i skuplja putovanja oko južne Afrike.

Saree je rekao da izraelska vojska treba očekivati intenziviranje “zajedničkih operacija”, sve dok njena “brutalna i zločinačka agresija ne prestane” i dok ne prestane “opsada našeg naroda u Pojasu Gaze”.

Vojna koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama od januara bombarduje ciljeve Husa, no jemenska grupa nastavlja s napadima.

Izraelske snage su od 7. oktobra uništile veći dio Gaze, protjerale oko 1,7 miliona ljudi iz njihovih domova i dovele opkoljenu enklavu na rub gladi.

Izvor: Al Jazeera i agencije