Francuska ulaže 650 miliona eura u razvoj Ukrajine

Zvanični Pariz će objaviti dva bilateralna sporazuma za podsticanje rekonstrukcije tokom posjete predsjednika Ukrajine Zelenskog Francuskoj 6. i 7. juna.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski 16. februara 2024. u Parizu (Thibault Camus/Pool via REUTERS)

Francuska će otvoriti razvojnu agenciju u Ukrajini sa budžetom od 450 miliona eura, a istovremeno će pokrenuti i fond za ključne infrastrukturne projekte u koje će uložiti dodatnih 200 miliona eura, saopćio je kabinet predsjednika Francuske Emmanuela Macrona.

Kako prenosi Reuters, na koga se poziva agencija Tanjug, zvanični Pariz će objaviti dva bilateralna sporazuma za podsticanje rekonstrukcije tokom posjete predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog Francuskoj 6. i 7. juna.

Zvaničnik francuskog predsjedništva odbio je komentirati da li će tokom posjete biti objavljen i dogovor o slanju francuskih vojnih instruktora u Ukrajinu.

Pitanje dodatne vojne opreme

Agencija AFP navodi kako će francuska razvojna agencija AFD za svoj će rad u Ukrajini dobiti 400 miliona eura kredita i 50 miliona eura donacija koji bi se prvenstveno trebali pretočiti u energetske i saobraćajne projekte. Francuska novinska agencija podsjeća kako su ukrajinske opskrbe energijom ozbiljno pogođene ruskim napadima.

Dodatni fond od 200 miliona eura planiran je za podršku francuskim kompanijama uključenim u izgradnju infrastrukture u Ukrajini.

Dalje AFP piše kako Zelenski želi u petak posjetiti odbrambenu kompaniju u Versaillesu zajedno s francuskim ministrom odbrane Sebastienom Lecornuom, te kako se očekuje da će Macron Ukrajini obećati više vojne opreme. Potvrđeni su i planove koje je u martu predstavila njemačko-francuska odbrambena firma KNDS za otvaranje podružnice u Ukrajini.

Izvor: Agencije