Biden odbacio mogućnost pomilovanja sina Huntera

Hunteru Bidenu, sinu aktuelnog američkog predsjednika, prijeti do 25 godina zatvora.

Američki predsjednik Joe Biden (lijevo) i njegov sin Hunter Biden (REUTERS/Joshua Roberts)

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da neće pomilovati svog sina Huntera, kojem se sudi u Delawareu zbog optužbi da je prekršio zakon koji zabranjuje uživateljima droga posjedovanje vatrenog oružja.

U intervjuu za ABC News odgovorio je “da” kada je upitan isključuje li pomilovanje za Huntera.

Također je odgovorio “da” na pitanje hoće li prihvatiti presudu u suđenju koje je počelo ove sedmice, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Bude li osuđen po svim tačkama optužnice u Delawareu, Hunteru Bidenu prijeti do 25 godina zatvora iako optuženici u pravilu dobivaju kraće kazne, prema američkom ministarstvu pravosuđa.

Negirao krivicu

Suđenje u ovom predmetu počelo je u utorak, a tereti se da nije prijavio korištenje droga kada je 2018. kupovao oružje. Između ostalog, optužnica uključuje i nezakonito posjedovanje oružja 11 dana u oktobru 2018. godine. Izjasnio se da nije kriv.

Hunter Biden je prvi sin jednog američkog predsjednika koji se krivično goni dok mu je otac još uvijek na vlasti.

Američkoj okružnoj sutkinji Maryellen Noreika je na saslušanju prošle godine rekao da opojna sredstva nije konzumirao od sredine 2019. godine.

Suđenje Hunteru Bidenu daje priliku republikancima da skrenu pozornost s problema s optužnicama republikanskog kandidata i bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Izvor: Agencije