Analiza Al Jazeere: Američko oružje korišteno u izraelskom napadu na školu u Gazi

Dijelovi oružja korišteni u izraelskom napadu u četvrtak, u kojem je ubijeno 40 Palestinaca, su američke proizvodnje.

U napadu na školu UNRWA u centralnoj Gazi ubijeno je najamanje 40 Palestinaca (Doaa Rouqa / Reuters) (Reuters)

Među ruševinama škole al-Sardi koju vode Ujedinjene nacije u izbjegličkom kampu Nuseirat u centralnoj Gazi nalazili su se ostaci oružja kojim je ubijeno najmanje 40 Palestinaca.

Izraelski napad koji se dogodio u ranim jutarnjim satima u četvrtak izveden je bez prethodnog upozorenja raseljenim osobama koje su u školi pronašle sklonište. Ubijeno je 14 djece, devet žena, a najmanje 74 osobe su ranjene. Oružje korišteno u napadu – prema analizi koju je Al Jazeera provela na fragmentima ostataka – je američke proizvodnje.

Senzor inercije projektila, koji se koristi za precizno ciljanje, proizveo je Honeywell, američki konglomerat koji je specijalizovan za dizajn i isporuku senzora i uređaja za navođenje koji se koriste u različitim vrstama vojnog oružja.

Al Jazeerina jedinica za provjeru Sanad otkrila je da jedan od fragmenata pronađenih u Nuseiratu ima serijski broj HG1930BA06, što ga je dovelo do Honeywella. HG1930 se odnosi na specifični senzor koji proizvodi ova kompanija.

Fragment projektila pronađen na mjestu izraelskog napada na školu UNRWA u Nuseiratu 6. juna (Sanad / Al Jazeera)

Isti dio je pronađen nakon izraelskog bombardovanja palestinske kuće u Shujayei u Gazi 2014. godine. Dva komada, jedan korišten u posljednjem napadu, a drugi u napadu 2014. godine, imaju na sebi upisan isti broj dijela proizvođača.

“Vidjeli smo i druge brojeve poput MFR, HG 1930 i BA 06. Ovo je serijski broj koji pruža detalje o komponenti projektila”, rekao je za Al Jazeeru Elijah Magnier, nezavisni vojni i politički analitičar. “Ako pogledate šifru proizvoda, to je format koji koristi avijacijski i odbrambeni sektor u SAD-u povezan s Honeywellom.”

“Honeywell je poznat po proizvodnji za vojsku, a posebno po navođenim projektilima koje od 2000. godine isporučuje izraelskim zračnim snagama.”

Al Jazeera je kontaktirala Honeywell za komentar, ali još nije dobila odgovor.

Izraelski napadi na prostorije UN-a postali su uobičajeni tokom izraelskog rata protiv Gaze, u kojem je do sada ubijeno više od 36.000 Palestinaca.

Sjedinjene Američke Države su kritikovane zbog pružanja podrške Izraelu, a naročito zbog kontinuirane opskrbe oružjem.

Izraelski napad je izveden bez prethodnog upozorenja raseljenim osobama koje su u školi UNRWA pronašle sklonište (Sanad / Al Jazeera)

Organizacije za ljudska prava kontinuirano optužuju Izrael za kršenje međunarodnog prava, a Izrael je trenutno suočen s tužbom za genocid pred Međunarodnim sudom pravde. Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda također je tražio naloge za hapšenje premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta zbog njihovih akcija u Gazi.

Izvještaj američke vlade iz maja pokazao je moguća izraelska kršenja međunarodnog prava u Gazi, ali nije identifikovao kršenja koja bi okončala njegovu kontinuiranu vojnu pomoć. Američki predsjednik Joe Biden zaprijetio je da će obustaviti isporuku određenog ofanzivnog oružja Izraelu u slučaju nastavka operacije Rafah, ali tu prijetnju nije proveo u djelo, uprkos tome što Izrael vrši pritisak na to područje u južnoj Gazi.

Centralna Gaza pod napadima

Nedavno je centralna Gaza bila meta žestokog izraelskog bombardovanja, koje su Palestinci uporedili s prvim danima rata.

Napad na školu al-Sardi u Nuseiratu dio je tog napada.

“Spavali smo, komadi metala i mreže su letjeli na sve strane, ono što nam se dogodilo teško je i zamisliti”, rekao je  Naim al-Dadah koji je preživio napad.

Drugi svjedoci kažu da su u ovom napadu ljudi raskomadani. Preživjeli su do ranih jutarnjih sati sakupljali dijelove tijela, uključujući i tijela brojne djece. Krhotine oružja bile su razbacane po sobama i krvlju umrljanim madracima. Gađano je više soba, iako je struktura zgrade ostala netaknuta.

Avichay Adraee, glasnogovornik izraelske vojske za arapski jezik, potvrdio je da je škola UN-a bila meta, jer je u njoj bilo smješteno komandno mjesto Hamasa i borci uključeni u napad palestinske grupe na Izrael 7. oktobra, u kojem je ubijeno 1.139 ljudi. Također je rekao da je Izrael poduzeo nekoliko koraka kako bi smanjio mogućnost civilnih žrtava. Ismail al-Thawabta, direktor Hamasovog ureda za medije u Gazi, odbacio je tvrdnje Izraela.

U aprilu je +972 Magazine izvijestio da Izrael u svojoj kampanji bombardovanja Gaze koristi sistem Lavender baziran na umjetnoj inteligenciji kako bi identifikovao mete. Citirajući izraelske vojne dužnosnike, izvijestio je da sistem generira mete za ubijanje. Za niskorangirane Hamasove mete, vojsci je bilo dopušteno ubiti 15 do 20 civila, navedeno je u izvještaju. Napad na višeg dužnosnika Hamasa s činom komandanta bataljona ili brigade opravdava ubistvo više od 100 civila.

Izvor: Al Jazeera