Američki zvaničnik: Washington isključuje mogućnost potpune pobjede Izraela u Gazi

Komentar se smatra prvim stvarnim američkim priznanjem da trenutna izraelska vojna strategija neće postići cilj.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u više navrata obećao da će postići 'potpunu pobjedu' nad Hamasom, ali to sada izgleda kao nedostižan cilj (REUTERS/Amir Cohen)

Citirajući visokopozicioniranog američkog zvaničnika Reuters piše kako Washington smatra da je mala vjerovatnoća da će Izrael uspjeti ostvariti potpunu pobjedu u ratu u Pojasu Gaze.

Agencija je, također, citirala glasnogovornika Izraelske vojske Petera Lenera koji je rekao da je ubijanje svakog člana pokreta Hamas nerealan cilj te kako vojska to ne želi postići.

Međutim, može se postići uništavanje Hamasa kao vladajuće sile, i to je dostižan vojni cilj, dodao je.

Zamjenik američkog državnog sekretara Kurt Campbell otkrio je krajem prošlog mjeseca da administracija predsjednika Joea Bidena ne vjeruje da će Izrael ostvariti “potpunu pobjedu” nad pokretom Hamas u Pojasu Gaze.

Tokom NATO samita mladih u Miamiju, Campbell je rekao: “Na neki način nam je teško definirati šta je to teorija pobjede. Ponekad kada pažljivo slušamo izraelske lidere, oni uglavnom govore o ideji velike pobjede na bojnom polju, totalne pobjede”.

Američki zvaničnik je dodao: “Mislim da ovo ne vidimo kao vjerovatnu ili moguću opciju. Ovo je vrlo slično situacijama u kojima smo se našli nakon 11. septembra.”

Posljedice rata

CNN je citirao zamjenika američkog državnog sekretara koji je rekao: “Mi se borimo s Izraelom zbog prirode pobjede u Gazi. Ne vjerujemo da je potpuna pobjeda koju Izrael želi postići vjerovatna ili moguća.”

Ovaj komentar se smatra prvim stvarnim američkim priznanjem da trenutna izraelska vojna strategija neće postići cilj.

U istom kontekstu, izraelski list The Times of Israel citirao je u to vrijeme jednog američkog zvaničnika koji je rekao da će proces marginalizacije Hamasa trajati godinama.

Američki zvaničnik je rekao da će Hamas ostati u nekom obliku u Gazi i nakon završetka rata te da je cilj Washingtona ograničiti sposobnost pokreta da izvede napad sličan onom 7. oktobra 2023. godine.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u više navrata obećao da će postići “potpunu pobjedu” nad Hamasom nakon što je pokret napao izraelske baze i doseljenička naselja 7. oktobra prošle godine. U napadu je ubijeno 1.200 vojnika i doseljenika, a 250 osoba je zarobljeno, prema izraelskim podacima.

Izrael je, nakon toga, počeo agresiju na Pojas Gaze koja i dalje traje. U izraelskim napadima je stradalo više od 35.000 Palestinaca, od kojih su većina žene i djeca.

Izvor: Al Jazeera i agencije