UN upozorava na globalne posljedice zbog rasta antimigrantskih politika

Ako se vidi gubljenje vrijednosti zaštite izbjeglica u Evropi, vidjet ćemo istu tendenciju i drugdje, kaže specijalni predstavnik Visokog komesarijata UNHCR-a.

Porast antimigrantskih političkih pokreta imat će globalne posljedice, upozorava UN (Borja Suarez / Reuters)

Jačanje antimigrantskih političkih pokreta na evropskim izborima će rezultirati većim migrantskim haosom svuda u svijetu, uključujući i Afriku, upozorio je predstavnik Agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice.

“Način na koji se Evropa ophodi prema izborima je nešto što se posmatra svuda. Evropa ima veliku ulogu kao uzor”, rekao je Vensan Koštel, specijalni predstavnik Visokog komesaraijata UN-a za izbjeglice (UNHCR) za situaciju u centralnom i zapadnom Sredozemlju, prenosi agencija Beta.

U trenutku kada su ekstremno desničarske stranke dobro plasirane u anketama za evropske izbore, Koštel ocjenjuje da će porast antimigrantskih političkih pokreta imati globalne posljedice.

Zaštita izbjeglica

“Ne možemo očekivati da će isti broj afričkih zemalja, koje decenijama održavaju tradiciju azila, nastaviti da drže tu tradiciju ako se Evropa ponaša drugačije prema izbjegličkoj populaciji na svojoj teritoriji”, rekao je.

“Ako se vidi gubljenje vrijednosti zaštite izbjeglica u Evropi, vidjet ćemo istu tendenciju i drugdje”, dodao je.

Prema njegovom mišljenju, to bi dovelo do manje uređenih migrantskih kretanja, do mnogo više kretanja u svim smjerovima, ne samo ka Evropi, što bi bio “dobar i unosan biznis za krijumčare”.

Izvor: Agencije