Ukrajinski i katarski čelnik razgovarali o načinima okončanja rata

Razgovaralo se i o naporima za jačanje bilateralnih odnosa, navodi agencija iz Katara QNA.

Sa susreta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i katarskog emira šeika Tamima bin Hamada al-Thanija u Dohi (Ured za medije ukrajinskog predsjednika/ via Reuters)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i katarski emir šeik Tamim bin Hamad al-Thani u srijedu su razgovarali o načinima za okončanje 27-mjesečnog sukoba Ukrajine i Rusije, te naporima da kanali komunikacije ostanu otvoreni, prenosi agencija Reuters pozivajući se na katarsku državnu agenciju QNA.

Zelenski je također komentirao svoje razgovore u palači Lusail sa katarskim čelnikom, uključujući pripreme za “mirovni samit” koji je planiran za narednu sedmicu u Švicarskoj, a na koji Rusija nije pozvana.

Katarska agencija QNA je objavila kako su razgovori ukrajinskog i katarskog lidera bili fokusirani na razvoj događaja u ratu, “uključujući napore međunarodne zajednice da zaustavi rat, zaštiti civile i održi otvorene sve kanale komunikacije kako bi se kriza riješila dijalogom i diplomatskim sredstvima”.

Razgovaralo se i o naporima za jačanje bilateralnih odnosa, navodi agencija iz Katara, prenosi Reuters.

Samit kod Lucerna

Zelenski je zahvalio emiru al-Thaniju na podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine i na podršci Katara rezolucijama UN-a kojima se osuđuje Rusija. Također je izrazio zahvalnost za napore Katara u osiguravanju povratka ukrajinske djece odvedene u Rusiju tokom rata i rekao da će obje strane nastaviti saradnju.

Zelenski jača kontakte i mnogo putuje kako bi uvjerio što više država, naročito one Globalnog juga, da prisustvuju samitu koji je zakazan za 15. i 16. juni u blizini švicarskog grada Lucerna.

Ukrajinski zvaničnici objavili su kako je više od 100 država i organizacija pristalo prisustvovati. Prvi zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova boravio je u srijedu u Kini kako bi pokušao uvjeriti Peking da prisustvuje skupu.

Rusija odbacuje sastanak kao besmislen bez njenog učešća, navodi Reuters.

Izvor: Agencije