Ukrajina oborila 22 ruska drona lansirana tokom noći

Napad je također bio usmjeren na sjevernu regiju Sumy, a regionalne vlasti nisu izvijestile o detaljima štete.

Četiri bespilotne letjelice oborene su iznad južne regije Herson i još četiri iznad centralne regije Dnjepropetrovsk (REUTERS/Gleb Garanich)

Ukrajinske zračne snage oborile su 22 od 27 bespilotnih letjelica tipa ‘Shahed’, koje su lansirane iznad pet ukrajinskih regija u ruskom noćnom napadu u srijedu.

“U napadu je oštećeno industrijsko postrojenje i povrijeđena jedna osoba u regiji Poltava”, napisao je Filip Pronin, guverner te regije, u objavi na Telegramu, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

“Ukrajinska vojska uništila je šest bespilotnih letjelica iznad južne regije Mikolaiv”, dodao je.

Krhotine jednog od njih uništile su privatnu kuću i oštetile još desetak, ali nema izvještaja o žrtvama, dodao je.

Četiri bespilotne letjelice oborene su iznad južne regije Herson i još četiri iznad centralne regije Dnjepropetrovsk, potvrdili su guverneri regija.

Napad je također bio usmjeren na sjevernu regiju Sumy, a regionalne vlasti nisu izvijestile o detaljima štete.

Ruski napadi na istočnu Donjecku oblast

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da ruske snage koncentrišu svoje napade na istočnu oblast Donjecka, a ne na Harkivsku oblast na sjeveroistoku koja je bila na meti ofanzive pokrenute prošlog mjeseca, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

“Glavni dio borbi i najveći napadi odvijaju se u regiji Donjecka. Zapravo tu se koncentrišu ruski napadi”, rekao je ranije u dnevnoj poruci na društvenim mrežama.

Rusija je 2022. godine proglasila aneksiju te oblasti, iako nema potpunu kontrolu nad njom.

Zelenski je rekao kako je održan sastanak u Kijevu sa glavnim komandantima ukrajinske vojske po povratku u državu poslije posjeta više evropskih gradova kao i Singapuru i Filipinima.

Ruske snage ostvarile su najveći teritorijalni proboj u 18 mjeseci tokom velike kopnene ofanzive na Harkivsku oblast počete 10. maja, kada su zauzele više graničnih sela i primorale hiljade ljudi da napuste svoje domove.

Ukrajina je poslala pojačanja i opremu u tu zonu u vrijeme kada joj nedostaje ljudstvo i municija.

Gradonačelnik Harkiva Igor Terehov rekao je da je Rusija izvršila 76 zračnih napada na taj grad u maju, odnosno gotovo tri puta više nego u aprilu.

Neki analitičari smatraju da bi ruska ofanziva u toj oblasti mogla da krije pokušaj da prodre drugdje na liniji fronta.

Izvor: Agencije