Trump zatražio od sudije da mu ukine zabranu govora

Sudija je ograničio Trumpove javne izjave o porotnicima, svjedocima i drugima uključenim u sudski slučaj protiv njega, jer su tužioci neke izjave nazvali ‘prijetećim’.

Porota u Manhattanu proglasila je Trumpa krivim po sve 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih zapisa (Seth Wenig/AP)

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump zamolio je sudiju koji je zadužen za njegov slučaj zbog optužbi falsifikovanje poslovnih dokumenata kako bi prikrio isplate bivšoj glumici iz filmova za odrasle Stormy Daniels uoči izbora 2016. godine da mu ukloni zabranu govora u javnosti u vezi s tim slučajem.

Trump je prošle sedmice proglašen krivim, a prije nego što je suđenje počelo u aprilu, sudija Juan Merchan ograničio je Trumpove javne izjave o porotnicima, svjedocima i drugima koji su uključeni u slučaj, jer su tužioci neke njegove izjave nazvali “prijetećim”.

“Sada, kada je suđenje završeno, zabrinutost Vlade i Suda ne opravdavaju dalje restrikcije na pravo iz Prvog amandmana predsjedniku Trumpu”, napisao je advokat odbrane Todd Blanche, piše Reuters, prenosi Tanjug.

Konačna odluka 11. jula

Porota u Manhattanu je prošle sedmice Trumpa proglasila krivim po sve 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih zapisa kako bi prikrio plaćanje od 130.000 dolara glumici iz filmova za odrasle Stormy Daniels prije izbora 2016. o seksualnom susretu za koji ona tvrdi da su imali.

Trump negira da je imao odnos s Daniels i obećao je da će se žaliti na presudu.

Sudija Merchan je rekao da će konačna presuda biti donesena 11. jula.

Izvor: Agencije