Sukob Sunaka i Starmera u žestokoj prvoj raspravi uoči izbora u Velikoj Britaniji

Dvojica kandidata sukobila su se zbog poreza, zdravlja i troškova života u žestokoj raspravi koja nije uspjela postići nijedan nokautirajući udarac.

Starmer i Sunak održali prvu predizbornu debatu (EPA-EFE/Jonathan Hordle/ITV HANDOUT)

Čelnici dviju vodećih političkih stranaka Ujedinjenog Kraljevstva sučelili su se u svojoj prvoj televizijskoj debati uživo u izbornoj kampanji, napadajući jedan drugog zbog pitanja od poreza do imigracije i Nacionalne zdravstvene službe (NHS).

Konzervativni premijer Rishi Sunak i Keir Starmer, čelnik opozicijske Laburističke stranke, održali su govor u utorak navečer u sjeverozapadnom gradu Salfordu, a do izbora 4. jula ostalo je još mjesec dana.

Sunak, čija stranka zaostaje za nekih 20 postotnih bodova u anketama, zauzeo je borben pristup, obrušivši se na laburiste zbog poreza, ističući da je inflacija smanjena na dva posto i da ima plan potaknuti usporenu ekonomiju.

Starmer je ukazao na štednju u ranim godinama konzervativaca u vladi i haos u novijoj prošlosti, u kojoj se desila smjena tadašnjeg premijera Borisa Johnsona usred novčanih i etičkih skandala te kratkog, ali razornog 49-dnevnog mandata Liz Truss, čiji su planovi za smanjenje poreza doveli do skoka hipoteka.

Sunak je postao čelnik stranke i premijer u oktobru 2022. godine.

Čelnik laburista rekao je da su ovi izbori izbor između više “haosa i podjela” s konzervativcima i “okretanja nove stranice i ponovne izgradnje s laburistima”.

Obojici je više puta rečeno da ne prekidaju jedan drugog i zatraženo je da stišaju glas dok su se sukobljavali o pitanjima od useljavanja i obrazovanja do zdravstva, ali nijedan nije iznio nikakve nove planove.

Sunak, bivši bankar i jedan od najbogatijih ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu, izmamio je uzdisaje kada je okrivio štrajkove medicinskih radnika za liste čekanja NHS-a, a dočekan je smijehom kada je rekao da brojke padaju “zato što su prije bile veće”.

Ali, činilo se da je nadoknadio nešto s publikom kada je raspravljao o tome kako se planira uhvatiti u koštac s imigracijom, tvrdeći da je njegov kontroverzni plan da pošalje određene tražitelje azila u Ruandu bio sredstvo odvraćanja.

Starmer je rekao da, također, ima plan za rješavanje imigracije i da će razmotriti procesuiranje zahtjeva za azil u trećoj zemlji sve dok to ne krši međunarodno pravo.

Laburisti vode u anketama

Nakon što je rasprava završila, hitna anketa YouGova dala je Sunaku malu prednost, a 51 posto reklo je da je sveukupno bio bolji, u usporedbi s 49 posto za Starmera.

Međutim, ispitanici su rekli da je Starmer daleko bolji u pogledu troškova života, NHS-a, obrazovanja i klimatskih promjena. Smatraju da Sunak dobro posluje samo s porezima i, s malom razlikom, s imigracijom.

Rob Ford, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Manchesteru, rekao je da će se večer vjerovatno smatrati dobrom za Sunaka budući da njegova stranka toliko zaostaje u anketama.

“Hoće li to na kraju biti važno? Vjerovatno ne. Ali to su dobre vijesti za konzervativce nakon nekoliko prilično teških dana. Pomoći će barem s moralom,” napisao je na X-u.

Prije sučeljavanja političku scenu zasjenio je populistički političar Nigel Farage, koji je ove sedmice najavio da će se boriti za mjesto u parlamentu kao čelnik desničarske, antiimigracijske Reformske stranke.

Farage, koji je svojedobno bio član Evropskog parlamenta, sedam puta nije uspio postati britanski zastupnik. Ovaj se put kandidira u gradu Clactonu na istočnoj obali, koji je podržavao njegovu omiljenu politiku Brexita i gdje je sadašnji konzervativac osvojio većinu od gotovo 26.000 glasova 2019. godine.

Ankete javnog mnijenja pokazuju da je vodstvo laburista čvrsto u odnosu na konzervativce, koji su na vlasti od 2010, u gotovo dvije sedmice od početka kampanje.

Još nekoliko rasprava zakazano je prije izbora, a u nekima će učestvovati više stranačkih čelnika kao i dva favorita.

Izvor: Al Jazeera