Šta je Marš zastava u Jerusalemu: Napadi na palestinske kuće i prodavnice

Većina učesnika sebe nazivaju vjerskim patriotama iz Jerusalema, okupiranih naselja na Zapadnoj obali i cijelog Izraela.

Broj učesnika marša se iz godine u godinu povećavao, a trenutno se procjenjuje na desetine hiljada (REUTERS/Ronen Zvulun)

Marš zastava u Jerusalemu prvi je organizirao rabin Yehuda Hazan iz vjerske škole poznate kao Mercaz Harav – Centar za rabine 1968. godine koji je prerastao u godišnju tradiciju.

Marš je organiziran na, kako je poznat, “Dan Jerusalema”, u kojem Izrael, prema hebrejskom kalendaru, obilježava sjećanja na okupaciju istočnog dijela Jerusalema 1967. godine, koji naziva danom ujedinjenja Jerusalema i uspostavljanja izraelskog i jevrejskog suvereniteta nad gradom i jevrejskim vjerskim mjestima u njemu.

Broj učesnika marša se iz godine u godinu povećavao, a trenutno se procjenjuje da on iznosi desetine hiljada. Većina učesnika sebe nazivaju vjerskim patriotama iz Jerusalema, okupiranih naselja na Zapadnoj obali i cijelog Izraela.

Napadi

Izraelske snage prisiljavaju Palestince da zatvore svoje prodavnice u vrijeme kada marš prolazi kroz Stari grad, gdje učesnici provokativno napadaju palestinske kuće i trgovine, uzvikujući slogane “smrt Arapima” i plešu noseći izraelske zastave.

Marš finansiraju Udruženje vjerskih naselja Am KeLavi, općina Jerusalem, izraelsko Ministarstvo obrazovanja i Kompanija za razvoj i rehabilitaciju jevrejskih četvrti, a iznos finansiranja u 2018. godini dostigao je oko 300.000 dolara.

Između 2010. i 2016. godine, izraelska policija spriječila je učesnike marša da uđu u Stari grad kroz kapiju Bab al-Asbat.

Policija je 2011. godine skrenula rutu marša kako bi krenula od naselja Sheikh Jarrah, prolazeći kroz ulicu broj 1, koja razdvaja zapadni i istočni dio Jerusalema i omogućila njegovim učesnicima da uđu u Stari grad na nekoliko kapija.

U 2017. godini, na 50. godišnjicu okupacije Jerusalema, učesnicima marša je bilo dozvoljeno da obiđu zidine Starog grada i uđu u njega kroz Marokansku kapiju.

U periodu od 2015. do 2016. godine, izraelski Vrhovni sud je odbacio peticije koje su podnijele izraelske ljevičarske organizacije i organizacije za ljudska prava kako bi se zabranio prolaz marša kroz Muslimansku četvrt.

‘Čuvar zidina’

Godine 2021, pod prijetnjom palestinskog otpora, izraelska vlada na čelu s Benjaminom Netanyahuom spriječila je marš da prođe kroz Damasku kapiju ​​i preusmjerila ga na kapiju Hebron, ali je palestinski otpor ispalio seriju raketa prema Jerusalemu, što je prisililo izraelske sigurnosne službe da odmah prekinu marš, a kao rezultat toga je izbila operacija Saif al-Quds, kako je nazivaju Palestinci, ili “Čuvar zidina”, prema izraelskoj verziji.

Nakon završetka rata u Gazi, 15. juna 2021, reorganiziran je Marš zastava tradicionalnom rutom. Ovo se smatralo prvom važnom odlukom nove vlade u Izraelu na čelu s Naftalijem Bennettom. Prošla je kroz Damasku kapiju ​​usljed stanja intenzivne napetosti i neizvjesnosti.

Komanda izraelske policije je 2022. i 2023. godine odobrila organizaciju marša tradicionalnom rutom, a broj učesnika se procjenjivao na oko 70.000, od kojih je velika većina prošla od Damaske kapije ​​do zida Buraq.

Izraelska policija mobilizira oko 3.000 pripadnika kako bi obezbjeđivali rutu marša. Prethodnih godina, na primjer 2022. godine, mobilizirala je tri bataljona granične straže iz rezervnog sastava, pored toga što je bila rasporedila hiljade pripadnika policije širom Izraela zbog straha od bilo kakvog pogoršanja sigurnosti. Objavljeno je tada da se policija nalazi u stanju visoke pripravnosti.

Izraelska vojska je 2022. proširila opseg raspoređivanja sistema Željezne kupole oko Jerusalema i u nekoliko područja centralnog i južnog Izraela u iščekivanju da bi palestinski otpor mogao lansirati rakete u vrijeme marša.

Izvor: Al Jazeera