Slovački premijer najavio povratak nakon pokušaja atentata

Fico je rekao da protiv napadača Cintule, koga je opisao kao “glasnika zla i političke mržnje”, neće poduzeti nikakve aktivne pravne radnje niti tražiti odštetu.

Fico: 15. maja me je jedan aktivista slovačke opozicije pokušao ubiti zbog mojih političkih stavova (Robert Fico via Facebook/via Reuters)

Premijer Slovačke Robert Fico danas je u videoporuci saopćio kako bi se mogao vratiti na posao na kraju ovog mjeseca ili u julu, nakon pokušaja atentata koji je 15. maja na njega izvršio 71-godišnji pisac Juraj Cintula, a napad je pripisao “mržnji” opozicije, prenosi Tanjug pozivajući se na slovačku Pravdu.

Fico je rekao da protiv Cintule, koga je opisao kao “glasnika zla i političke mržnje”, neće poduzeti nikakve aktivne pravne radnje niti tražiti odštetu.

“Petnaestog maja me je jedan aktivista slovačke opozicije pokušao ubiti zbog mojih političkih stavova”, rekao je šef slovačke Vlade i istakao kako nema razloga vjerovati da je to napad usamljenog ludaka.

Naglasio je kako je nekoliko mjeseci unazad upozoravao na mogući atentat na nekog od vladajućih političara i precizirao da je “mržnja i agresivnost aktuelne opozicije, pokrivena i tolerirana od strane javnog mnijenja, nevladinih organizacija koje finansiraju strane zemlje kulminirala nakon uspješnih predsjedničkih izbora koalicionog kandidata Petera Pelegrinija”.

Razgovorom, a ne pištoljom, riješiti sporove

Rekao je kako njegova Vlada nije savršena, ali da se neslaganje s nečijim političkim mišljenjem ne rješava pištoljem, već razgovorom.

“Svakako da se mnoge stvari mogu uraditi drugačije. A upravo ponuda da se stvari rade drugačije i bolje, da se imaju drugačija mišljenja, mora biti elementarna osnova svakog smislenog demokratskog nadmetanja. Ponuda ne može biti da se protivnik zatvori ili zlonamjerno ubije bez razloga. O tome će opozicija morati da razmisli”, kazao je Fico i upozorio da će biti još žrtava ukoliko ne dođe do promjene.

Slovački premijer je dodao da mu je napad ozbiljno oštetio zdravlje, da je pretrpio nekoliko operacija i bolove, ali je duboko zahvalio medicinskom osoblju u bolnici u Banjskoj Bistrici, gdje se liječio nakon napada.

Izvor: Agencije