Posljedice ukidanja ovlaštenja Erdoganu za smjenu guvernera Centralne banke

Novi zakoni će stupiti na snagu u roku od 12 mjeseci, što daje mogućnost turskom parlamentu da donese zakon u tom periodu.

Ustavni sud Turske oduzeo je predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu ovlasti da smijeni guvernera Centralne banke (Shutterstock)

Istanbul – Ustavni sud Turske donio je odluku kojom se ukida ovlaštenje predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu da smijeni guvernera Centralne banke prije isteka njegovog mandata te da imenuje njegove zamjenike i produži im mandat.

Prema odluci objavljenoj u Službenom listu Turske u utorak, Ustavni sud je poništio neke odredbe dekreta koji je izdao Erdogan 2018. godine, a kojim se predsjedniku Republike daju široka ovlaštenja za imenovanje i smjenjivanje guvernera Centralne banke i njegovih zamjenika.

Sud je dao jednoglasno obrazloženje odluke da ukine dvije odredbe koje se odnose na guvernera Centralne banke i njegovih zamjenika, smatrajući da su te odredbe neustavne jer pripadaju području koje se ne može regulirati dekretom, već službenim zakonom.

Sud je donio i odluku o poništavanju odredbi o uslovima imenovanja zamjenika guvernera Centralne banke, kojim je bilo predviđeno da se zajedničkom odlukom, a na prijedlog predsjednika, imenuju četiri zamjenika s najmanje 10 godina iskustva na period od pet godina.

Prema odluci, novi zakoni će stupiti na snagu u roku od 12 mjeseci, što daje mogućnost Parlamentu da donese zakon u tom periodu.

Važno je napomenuti da su ove odluke Ustavnog suda donesene skoro tri mjeseca nakon izbora njegovog novog predsjednika Kadira Ozkaye.

Pojašnjenja iz Predsjedništva

U obrazloženju ove odluke, Centar za borbu protiv dezinformacija koji pripada Odjelu za komunikacije Turskog predsjedništva (İletişim Başkanlığı) naveo je da je netačna tvrdnja koja je kružila u nekim medijima o tome da je “Ustavni sud poništio ovlaštenje predsjedniku Erdoganu da imenuje guvernera Centralne banke i rektore univerziteta“.

Iz Centra je saopćeno da je Ustavni sud podnio zahtjev za poništavanje Uredbe zakona br. 703, ali je Vrhovni sud odbio zahtjev za poništavanje Uredbe u cjelosti te odlučio poništiti neke njene odredbe.

Iz Centra dodaju da je Uredbom obuhvaćeno 2.375 odredbi, a da je sud samo neke od njih poništio. Potvrdio je da su odluke koje se odnose na ukidanje imenovanja rektora univerziteta i guvernera Centralne banke došle zbog potrebe da se ta imenovanja sprovode po zakonu, a ne po dekretu, što znači da smjenjivanje nije neophodno.

U vezi s navedenim, advokat Yunus Yildiz je u intervjuu za Al Jazeeru rekao da će odluka Ustavnog suda stupiti na snagu u roku od 12 mjeseci ako Turski parlament ne usvoji novi zakon koji regulira odredbe na koje je uložen prigovor.

Dodao je da je na Turskom parlamentu da donese odgovarajuću odluku o ovom pitanju, ističući da on ima priliku da se pozabavi ovim odredbama i donese zakone koji su u skladu sa zahtjevima Ustavnog suda i izbjegne pravne probleme.

Opozicija je opisuje kao zakašnjelu odluku

U prvom komentaru turske opozicije na odluku Ustavnog suda, čelnik Republikanske narodne stranke (CHP) Ozgur Ozel je, u govoru prije sjednice parlamentarnog bloka svoje stranke u utorak, rekao da je odluka došla kasno jer se mnogo toga u Turskoj promijenilo do donošenja ove odluke.

Ozel je objasnio da je odluka koju je sud donio zasnovana na tužbi ove stranke 2018. godine protiv prijenosa ovlaštenja za imenovanje guvernera Centralne banke i njegovih zamjenika direktno na predsjednika.

“Mi u Republikanskoj narodnoj stranci bili smo u mogućnosti pripremiti dosije predmeta sa odlukama donesenim u Turskoj uprkos kršenju Ustava i dostaviti ga Ustavnom sudu u roku od dva mjeseca, ali je sud mogao donijeti odluku o predmetu tek nakon 6 godina”, dodao je.

Prema navodima turskih medija, Ozel namjerava u narednim danima posjetiti predsjednika Vrhovnog ustavnog suda na čelu delegacije iz svoje stranke.

S druge strane, parlamentarni zastupnik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) Adem Yildirim potvrdio je da se odlukom Ustavnog suda pobijaju sve optužbe za tiraniju i zaobilaženje zakona od strane opozicionih stranaka protiv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegove vlade.

Yildirim je objasnio da odluka ukazuje na to da su čak i guverneri koje je Erdogan imenovao u određenim periodima i posebnim situacijama, iz svima poznatih razloga, sada postali predmet revizije i njihovi postupci se mogu razmatrati u skladu sa zakonima.

Utjecaj na ekonomiju

Pozicija guvernera Turske centralne banke je svjedočila oscilacijama i nestabilnostima proteklih godina, a od 2006. godine do sada obnašalo ju je sedam guvernera.

U proteklih pet godina predsjednik Erdogan smijenio je pet guvernera Centralne banke, a u februaru je imenovao Fatiha Karahana umjesto Gaye Erkan, koja je na toj funkciji bila manje od 9 mjeseci, što je negativno utjecalo na tursku ekonomiju u cjelini, a posebno na monetarnu politiku.

Ekonomski istraživač Muhammad Abu Alyan je u razgovoru za Al Jazeeru rekao da vjeruje da će “najnovija odluka imati pozitivan utjecaj na monetarnu politiku Turske, dajući Centralnoj banci veću nezavisnost u donošenju odgovarajućih odluka“.

Objasnio je da će to pomoći Banci da prebrodi krizu s kojom se suočavala posljednjih godina.

Abu Alyan je istakao da će nastavak mandata guvernera Centralne banke na period od pet godina unaprijediti nezavisnost i stabilnost banke, a samim time i monetarnu politiku, omogućiti joj slobodniji rad i ostvarivanje ciljeva, kao što je održavanje stabilnosti općeg nivoa cijena i suzbijanje inflacije, daleko od političkih, vladinih i izbornih pritisaka, konkretno u slučaju Turske.

Međunarodni monetarni fond i agencije za kreditni rejting smatraju da je nezavisnost Centralne banke jedan od osnovnih stubova svake zemlje i svakog ekonomskog sistema.

Stoga će ova odluka biti odraz pozitivne slike o nezavisnosti Centralne banke Turske i stabilnosti njene monetarne politike, što pojačava pozitivan utjecaj odluke kada se ona implementira, a to će se pozitivno odraziti na ekonomiju u cjelini i poboljšati izglede institucija o turskoj ekonomiji i kreditnom rejtingu, prema posmatračima.

Guverneri Centralne banke Turske:

  • Fatih Karahan, preuzeo dužnost 2. februara 2024.
  • Hafize Gaye Erkan, podnijela ostavku 2. februara 2024.
  • Şahap Kavcıoğlu, smijenjen 9. juna 2023.
  • Naci Ağbal, smijenjen 20. marta 2021.
  • Murat Uysal, smijenjen 7. novembra 2020.
  • Murat Çetinkaya, smijenjen 6. jula 2019. godine.
Izvor: Al Jazeera