Pistorius: Njemačka mora biti sposobna za rat do 2029. godine

Boris Pistorius, njemački ministar odbrane, upozorava da Rusija predstavlja prijetnju Gruziji, Moldaviji i NATO-u, i stoga se, kako je rekao, mora nastaviti vojna podrška Ukrajini.

Rusija predstavlja prijetnju Gruziji, Moldaviji i NATO-u, rekao je Boris Pistorius (desno), njemački ministar odbrane (REUTERS/Benjamin Westhoff)

Njemačka mora biti “sposobna za rat” do 2029. godine, rekao je njemački ministar odbrane Boris Pistorius.

Obraćajući se zastupnicima tokom sjednice u parlamentu, Pistorius je rekao da se Rusija priprema za još jedan sukob.

“Rusija nastavlja s naoružavanjem. Ne treba vjerovati da će se Putin zaustaviti na granicama Ukrajine ako stigne previše daleko”, nastavio je, prenosi Anadolija.

Upozorio je da Rusija predstavlja prijetnju Gruziji, Moldaviji i NATO-u, i stoga se, kako je rekao, mora nastaviti vojna podrška Ukrajini.

Pistorius je pozvao zastupnike da podrže napore vlade prema Ukrajini i njen plan da značajno poveća potrošnju na odbranu u narednim godinama.

“Ne smijemo zanemariti vlastitu odbranu i operativnu spremnost. Moramo biti spremni za rat do 2029. godine, moramo obezbijediti politiku odvraćanja da bi spriječili da se dogodi ono najgore”, dodao je njemački ministar odbrane.

Oružje zapadnih zemalja

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je ranije kako se protivi upotrebi oružja koje su osigurali zapadni saveznici Ukrajini za napad na Rusiju, prenio je Tanjug, pozivajući se na ukrajinske i njemačke medije.

Scholz je za ARD rekao kako trenutno ne vidi razlog za proširenje oblasti upotrebe zapadnog naoružanja u ratu u Ukrajini, prenijela je ukrajinska Pravda.

“Postoje jasna pravila za snabdijevanje njemačkim oružjem koja su dogovorena s Ukrajinom i koja funkcioniraju”, istakao je ranije njemački kancelar u emisji Tagesschau na njemačkom javnom servisu i dodao kako je to barem njegov stav.

Cilj njegove politike prema Ukrajini je “da spriječi eskalaciju sukoba u veliki rat”, dodao je Scholz, napominjući da je Njemačka do sada uvjetovala isporuku oružja Ukrajini time da se ono ne koristi na ruskoj teritoriji.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je prošlog mjeseca saveznike da povuku zabranu Ukrajini da koristi oružje Alijanse u napadima na vojne ciljeve na teritoriji Ruske Federacije.

“Sada kada se vode mnoge borbe u Harkivu, blizu granice, uskraćivanje mogućnosti Ukrajini da koristi ovo oružje protiv legitimnih vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji im otežava odbranu”, rekao je u intervjuu za Economist.

List navodi da je Stoltenbergova jasna, iako neimenovana, meta bila politika koju vodi predsjednik SAD-a Joseph Biden, a kojom on određuje ciljeve koje Ukrajina može napasti američkim naoružanjem.

Izvor: Agencije