Lideri zemalja G7 sastaju se 13. juna u Italiji

Na samitu, na kojem će čelnici G7 razgovarati o nizu najhitnijih globalnih pitanja, prisustvovat će i američki predsjednik Joe Biden.

Američki predsjednik Joe Biden na samitu G7 (Jonathan Ernst / Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden prisustvovat će samitu lidera G7 u Italiji sljedeće sedmice, objavila je Bijela kuća.

Tokom događaja u Apuliji 13. i 14. juna Biden i čelnici G7 razgovarat će o “nizu najhitnijih globalnih pitanja, uključujući nepokolebljivu podršku G7 Ukrajini, saopćila je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre, prenosi Anadolija.

“Lideri će unaprijediti napore da iskoriste imobilizirana suverena sredstva Rusije da pomognu Ukrajini, kao i akcije za nastavak nametanja troškova Rusiji i onima koji podržavaju ruske ratne napore. Lideri G7 će poduzeti korake za promovisanje ekonomske sigurnosti i otpornosti”, navodi se u saopćenju.

Najznačajnije industrijske države svijeta

Dodaje se da će Biden i čelnici G7, također, “udvostručiti svoje obaveze da podrže zemlje u razvoju koje žele investirati u svoju budućnost i pomognu u jačanju sigurnosti hrane i finansiranja zdravstva”.

Grupa G7 naziv je za savjetodavni forum sedam najznačajnijih industrijskih država svijeta.

Čine ga predsjednici Vlada Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Japana, Njemačke, Italije, Francuske i Velike Britanije. Na sastancima učestvuju i predstavnici Evropske unije te Evropske komisije.

Izvor: Agencije