Kanada uvodi taksu na usluge streaminga

Nametom od pet posto podržat će se finansiranje lokalnih vijesti i radna mjesta u medijskom sektoru.

Namet se temelji na zakonu koji je Kanadski parlament usvojio prošle godine, priželjkujući značajniju ulogu kompanija poput Netflixa i Youtubea u finansiranju kanadske kulture (Photo: AP/Business Wire)

Kanadski medijski regulator najavio je servisima za streaming namet od pet posto kako bi podržao finansiranje lokalnih vijesti i radna mjesta u medijskom sektoru.

Servisi će plaćati namet na promet u Kanadi, a prihod od nekih 200 miliona kanadskih dolara (134 miliona eura) bit će usmjeren u kreiranje domaćeg sadržaja, uključujući programe starosjedilačkih zajednica, izvijestila je u utorak Kanadska komisija za radio-televiziju i telekomunikacije (CRTC), prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

„Današnja odluka osigurat će značajan doprinos servisa za online streaming stvaranju kanadskog i sadržaja starosjedilačkih zajednica”, rekla je izvršna direktorica CRTC-a Vicky Eatrides.

Finansiranje kanadske kulture

Namet se temelji na zakonu koji je Kanadski parlament usvojio prošle godine, priželjkujući značajniju ulogu kompanija poput Netflixa i Youtubea u finansiranju kanadske kulture.

Zakon bi trebao garantirati promociju kanadske muzike i priča posredstvom servisa za streaming i podržati radna mjesta, objavila je Vlada.

Novac će biti usmjeren u finansiranje programa kojima hitno treba pomoć, poput lokalnih vijesti na radiju i televiziji, sadržaja o starosjedilačkim zajednicama i onih na francuskom jeziku.

Odluka je konačna i stupa na snagu u septembru, a servisi će plaćati namet samo na usluge koje nisu povezane s kanadskim medijskim kompanijama.

Izvor: Agencije