Biden stigao u Francusku na obilježavanje ‘Dana D’

Bijela kuća je potvrdila da će se američki predsjednik sastati s ukrajinskim šefom države Volodimirom Zelenskim.

Predsjednika Joea Bidena dočekuje počasna straža dok stiže na aerodrom Paris-Orly u Francuskoj, 5. juna 2024. (REUTERS/Elizabeth Frantz)

Američki predsjednik Joe Biden stigao je u srijedu u Francusku gdje će se održati komemoracije povodom Dana D, iskrcavanja saveznika 6. juna 1944. u Normandiji i gdje njegov domaćin Emmanuel Macron ima želju pokazati jedinstvo Zapada prema ratu u Ukrajini.

Bidena je na aerodromu dočekao francuski premijer Gabriel Attal, a potom će se na normandijskim plažama pridružiti obilježavanju 80. godišnjice savezničkog iskrcavanja, na kojem će biti i kralj Charles III, njemački kancelar Olaf Scholz, italijanski predsjednik Sergio Mattarella i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Bijela kuća potvrdila je i da će se Biden sastati s ukrajinskim šefom države, prenijele su agencije.

Biden bi trebao održati govor na službenim ceremonijama na plažama Utah i Omaha gdje se “73.000 hrabrih Amerikanaca” iskrcalo kako bi “otvorili put oslobođenju Francuske i Evrope”, rekla je Bijela kuća.

Od ponedjeljka je blizu pedeset američkih veterana, od kojih su neki sudjelovali u iskrcavanju 6. juna 1944. sletjelo na aerodrom Deauville u Normandiji kako bi prisustvovali svečanostima.

“Dobrodošlica herojima u Francusku”, napisao je francuski predsjednik u utorak na X-u.

Ceremonije bez Rusije

Kao snažan simbol Rusija, koja je bila pozvana prije deset godina na 70. godišnjicu iskrcavanja kao bivša saveznica protiv nacističke Njemačke, službeno je isključena iz ceremonija zbog svoje invazije na Ukrajinu.

Ured francuskog predsjednika ne skriva želju pokazati jedinstvo zapada u trenutku kada novi rat pogađa Evropu.

Macron posebno mora razjasniti svoje namjere u vezi s mogućim slanjem vojnih instruktora u Ukrajinu.

Biden bi trebao 7. juna održati govor u Pointe du Hocu u Normandiji “o važnosti odbrane slobode i demokratije”, prema izjavi Bijele kuće, a potom će u subotu boraviti u svojoj prvoj državnoj posjeti Francuskoj.

“Dok je 80 godina nakon oslobođenja Evrope rat ponovno na kontinentu, dvojica predsjednika razgovarat će o trajnoj i dugoročnoj podršci Ukrajini”, saopćilo je Francusko predsjedništvo.

“Ova bliska koordinacija o međunarodnim krizama bit će namijenjena pripremi sljedećih međunarodnih događaja, posebno samita G7” sredinom juna u Italiji “i samita NATO-a” u julu u Washingtonu, dodao je ovaj izvor.

Izvor: Agencije