Američki senator: Ukrajina koristila oružje SAD-a za napade na Rusiju

Direktiva američkog predsjednika Joe Bidena dopušta da se oružje koje isporučuju Sjedinjene Američke Države koristi za napad na ruske snage koje napadaju ili se spremaju napasti.

Ukrajinski zvaničnici pojačali su pozive SAD-u da dopusti snagama Kijeva da se brane od napada koji dolaze s ruskog teritorija (Oružane snage Ukrajine/REUTERS)

Ukrajina je koristila američko oružje za napade unutar Rusije posljednjih dana, rekao je za AP američki senator i zapadni zvaničnik upoznat s tim pitanjem.

Oružje je korišteno u skladu sa nedavno odobrenim smjernicama predsjednika Joe Bidena koje dozvoljavaju upotrebu američkog naoružanja za napade unutar Rusije u ograničene svrhe odbrane Harkiva, drugog po veličini grada Ukrajine, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Zapadni zvaničnik nije bio ovlašten da javno komentira ovu osjetljivu temu i govorio je pod uslovom anonimnosti, a republikanski senator Mike Rounds iz Južne Dakote, član Senatskog odbora za oružane snage, potvrdio je ukrajinske napade američkim oružjem, ali nije želio otkriti kako je došao do te informacije.

Odbrana Harkiva

Bidenova direktiva dopušta da se oružje koje isporučuju Sjedinjene Američke Države koristi za napad na ruske snage koje napadaju ili se spremaju napasti. To ne mijenja američku politiku koja nalaže Ukrajini da ne koristi ATACMS-e koje je SAD osigurao ili rakete dugog dometa te drugu municiju za ofanzivne napade unutar Rusije, poručili su američki zvaničnici.

Ukrajinski zvaničnici pojačali su pozive SAD-u da dopusti snagama Kijeva da se brane od napada koji dolaze s ruskog teritorija.

Harkiv se nalazi samo 20 kilometara od ruske granice i našao se pod pojačanim ruskim napadom. U napredovanju u sjeveroistočnoj regiji Harkiva ruske snage su iskoristile dugotrajno kašnjenje u dopuni američke vojne pomoći.

Prema izvještaju Instituta za proučavanje rata od 3. juna, ukrajinske snage su 1. ili 2. juna pogodile rusku bateriju protuzračne obrane S-300/400 u regiji Belgorod, vjerovatno artiljerijskim raketnim sistemom visoke pokretljivosti ili HIMARS-om.

Izvor: Agencije