Zelenski: Rusija koncentriše napade na istočnu Donjecku oblast

Rusija je 2022. godine proglasila aneksiju te oblasti, iako nema potpunu kontrolu nad njom.

Zelenski se vratio u Ukrajinu poslije posjeta više evropskih gradova kao i Singapuru i Filipinima (Jam Sta Rosa/POOL via REUTERS)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da ruske snage koncentrišu svoje napade na istočnu oblast Donjecka, a ne na Harkivsku oblast na sjeveroistoku koja je bila na meti ofanzive pokrenute prošlog mjeseca, prenosi Beta pozivajući se na AFP.

“Glavni dio borbi i najveći napadi odvijaju se u regiji Donjecka. Zapravo tu se koncentrišu ruski napadi”, rekao je on u svojoj dnevnoj poruci na društvenim mrežama.

Rusija je 2022. godine proglasila aneksiju te oblasti, iako nema potpunu kontrolu nad njom.

Zelenski je rekao kako je održan sastanak u Kijevu sa glavnim komandantima ukrajinske vojske po povratku u državu poslije posjeta više evropskih gradova kao i Singapuru i Filipinima.

Deseci zračnih napada

Ruske snage ostvarile su najveći teritorijalni proboj u 18 mjeseci tokom velike kopnene ofanzive na Harkivsku oblast počete 10. maja, kada su zauzele više graničnih sela i primorale hiljade ljudi da napuste svoje domove.

Ukrajina je poslala pojačanja i opremu u tu zonu u vrijeme kada joj nedostaje ljudstvo i municija.

Gradonačelnik Harkiva Igor Terehov rekao je da je Rusija izvršila 76 zračnih napada na taj grad u maju, odnosno gotovo tri puta više nego u aprilu. Neki analitičari smatraju da bi ruska ofanziva u toj oblasti mogla da krije pokušaj da prodre drugdje na liniji fronta.

Izvor: Agencije