UNICEF: Milioni djece na ivici gladi

Veliki broj Afganistanaca ostao bez domova i sredstava za život.

Afganistanska djeca na ivici gladi ove godine zbog poplava i posljedica prošlogodišnje suše (REUTERS/Sayed Hassib)

Deseci hiljada djece u Afganistanu i dalje su pogođeni velikim poplavama, posebno na sjeveru i zapadu zemlje, kažu iz Fonda za djecu Ujedinjenih naroda (UNICEF), pozivajući međunarodnu zajednicu da udvostruči napore i ulaganja da bi se smanjio utjecaj klimatskih promjena u manje razvijenim zemljama.

Svjetski program za hranu (WFP) napominje kako je u poplavama u Afganistanu u maju poginulo više od 300 ljudi i da su uništene hiljade kuća, uglavnom u sjevernoj provinciji Baglan.

Na ivici gladi

WFP, također, navodi da je veliki broj Afganistanaca ostao bez domova i sredstava za život, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Međunarodna humanitarna organizacija Save the Children ranije je upozorila da će oko 6,5 miliona djece u Afganistanu biti na ivici gladi ove godine jer su u katastrofalnim poplavama uništeni imovina i usjevi.

U saopćenju se navodi da će troje od desetero afganistanske djece biti na ivici gladi ove godine zbog poplava i dugoročnih posljedica prošlogodišnje suše, kao i zbog povratka velikog broja Afganistanaca iz susjednog Pakistana i Irana.

Više od 557.000 Afganistanaca vratilo se iz Pakistana od septembra 2023. godine, nakon što se Pakistan počeo obračunavati sa strancima za koje tvrdi da su u zemlji ilegalno, uključujući 1,7 miliona Afganistanaca.

Izvor: Agencije