Supruga premijera Španije pozvana na sud pod sumnjom za korupciju

Begona Gomez je pisala pisma preporuke poduzetniku Juanu Carlosu Barrabesu čija je kompanija Innova Next dobila 10 miliona eura putem javnih konkursa.

Španski premijer Pedro Sanchez i njegova supruga Maria Begona Gomez u palači Karla V na sastanku vrha Evropske političke zajednice u Granadi 5. oktobra 2023. (Reuters /Jon Nazca)

Supruga španskog premijera Pedra Sancheza, 49-godišnja Begona Gomez, osumnjičena je za korupciju pa se 5. jula mora pojaviti na sudu u Madridu, prenosi agencija Hina.

Ona bi trebala odgovoriti na pitanja sudije Juana Carlosa Peinade koji je u aprilu otvorio istragu. Begona Gomez je pisala pisma preporuke poduzetniku Juanu Carlosu Barrabesu čija je kompanija Innova Next dobila 10 miliona eura putem javnih konkursa.

Sudija nastoji ustanoviti je li premijerova supruga koristila svoju poziciju kako bi on dobio te ugovore. Barrabes je inače profesor na postdiplomskim studiju kojim upravlja Gomez na univerzitetu Universidad Complutense de Madrid.

Barrabes je pozvan na sud u petak kako bi se očitovao o sumnjama. Za sada je nepoznato hoće li taj dan dati izjavu pred sudijom jer se žalio na slabo zdravlje pa se čeka potvrda ljekara, objavila je španska novinska agencija EFE na koji se poziva Hina.

Premijer Sanchez je u aprilu, nakon otvaranja istrage, obustavio državničke poslove na pet dana kako bi “razmislio ima li smisla ostati na dužnosti” uslijed “podmetanja krajnje političke desnice”. Nakon što je ostao na dužnosti rekao je da je njegova supruga nedužna i da su optužbe na njen račun neutemeljene. Obrušio se na internetske portale optuživši ih za pisanje lažnih vijesti.

Međunarodne posljedice

Dvije organizacije, koje je Sanchez optužio za “pripadnost desnici”, podnijele su prijavu protiv Gomez na osnovu tekstova objavljenih u internetskim novinama El Confidencial. Direktor El Confidenciala je rekao da su objavili istinite informacije, među kojima i pismo preporuke s potpisom Begone Gomez, te kako je na sudiji da presudi je li riječ o korupciji.

Begona Gomez se do sada nije očitovala o slučaju, a njen advokat je Antonio Camacho koji je 2011. bio ministar unutrašnjih poslova u socijalističkoj Vladi Španije.

Socijalist Sanchez je na čelu manjinske lijeve Vlade dobio novi mandat u novembru, navode agencije i dodaju kako je desničarska opozicija prije sedmicu dana na protestu u Madridu zatražila njegovu ostavku.

Otvaranje preliminarne istrage nad Gomez imalo je međunarodne posljedice. Argentinski predsjednik Javier Milei nazvao ju je “korumpiranom” tokom skupa desnice u Madridu. Vlada Španije je zbog toga povukla ambasadoricu iz Buenos Airesa, dok je Argentina zadržala svog ambasadora u Madridu.

Izvor: Agencije