Sjeverni Izrael: Poluprazni gradovi i ulice kojima idu samo oni koji moraju

Hezbollah je dugo gađao brdsko područje između gradova Merona i Safeda u Gornjoj Galileji na sjeveru Izraela, koje je sada prazno i ​​tiho toliko da se jasno čuje cvrkut ptica.

Hezbollahovo bombardiranje natjeralo je mnoge Izraelce da pobjegnu iz gradova na sjeveru (Gil Eliyahu/Reuters)

Izraelski list The Jerusalem Post objavio je izvještaj svog glavnog dopisnika za Bliski Istok Setha J. Frantzmana o stanju u kom se nalaze gradovi na sjeveru Izraela, koji pate zbog rata iscrpljivanja s libanskim Hezbollahom.

Hezbollah je dugo gađao brdsko područje između gradova Merona i Safeda u Gornjoj Galileji na sjeveru Izraela, koje je sada prazno i ​​tiho toliko da se jasno čuje cvrkut ptica, kako se navodi u izvještaju.

Dopisnik je prenio svoje iskustvo iz sjevernog Izraela te rekao da je područje u blizini naselja Kiryat Shmona na granici s Libanom djelovalo napušteno. Mogli su se vidjeti samo automobili onih koji su nužno morali poći na posao, vojnici i policijski službenici u prolazu.

Pustoš

Mogao je vidjeti nekoliko džipova i vozila hitne pomoći, a samo određene prehrambene trgovine su bile otvorene.

U jednoj ulici Frantzman je vidio dva automobila izgorjela nakon što su pogođena Hezbollahovom granatom. I fudbalski tereni su bili prazni. U blizini, ulice uz rijeku Jordan, koje su obično krcate turistima u ovo doba godine, bile su prazne.

Na poljima u blizini naselja Kfar Blum, područja u Dolini Hula koje je često na meti Hezbollaha, bio je mali broj poljoprivrednih radnika s traktorima.

Dopisnik The Jerusalem Posta rekao je da je krenuo brzim putem 89, koji vodi od Sredozemnog mora preko Gornje Galileje, kako bi stigao do Doline Hula. Uz ovaj put – koji prolazi kroz naselja Hurfesh, Sasa i druga – Druzi i Arapi nisu evakuirani, za razliku od jevrejskih zajednica na libanskoj granici, dodao je dopisnik.

U Dolini Hula Frantzman je vidio dim iznad naselja Margaliot i drugih naseljenih centara duž libanske granice. Jedno od tih područja gađano je u nedjelju ujutro, kada je izbio požar. Činilo se da je cijela Dolina izložena vatri Hezbollaha. Mogao se čuti zvuk ratnog aviona u daljini.

Na horizontu se nazirala isušena Golanska visoravan, a jasno je mogao vidjeti i planine Dov i Hermon kao i grad Metulu i granicu s Libanom.

Iscrpljivanje

Autor izvještaja je rekao da je iz daljine čuo eksplozije iznad naselja Kiryat Shmona, koje su odjekivale Dolinom, a sat kasnije uslijedile su druge eksplozije, što je izgledalo kao pokušaj presretanja izraelskog sistema Željezne kupole.

Ovako se svakodnevno odvija rat na sjeveru, Hezbollah napada, a Izrael odgovara, kaže Frantzman.

Budućnost „civila“, nastavlja on, neizvjesna je jer svaki dan sa sobom donosi sve više napada dronova, projektila i granata, a u ovom stanju se nalaze mjesecima.

Prema riječima autora, civili, osim rada u poljima, često rade u rezervnim timovima hitne pomoći u mjesnim zajednicama, u vojsci, u policiji ili kao vozači hitne pomoći.

Frantzman je u svom izvještaju objasnio da se sjever Izraela suočava s beskrajnim ratom iscrpljivanja, u kojem niko ne pobjeđuje.

Izvor: Al Jazeera