Parlamentarni izbori u Indiji: Modi na putu prema pobjedi

Prema djelimičnim rezultatima, koalicija BJP-a dobit će najmanje 281 mjesto, što je više od 272 potrebna za postizanje parlamentarne većine u Donjem domu.

Modijeva Stranka Bharatiya Janata (BJP) u vodstvu je s 39,3 posto glasova (EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI)

Indijski premijer Narendra Modi na putu je da osvoji parlamentarnu većinu na izborima u Indiji, koji su trajali šest sedmica i na kojima su u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta glasala 642 miliona ljudi, prenosi Hina.

Modijeva Stranka Bharatiya Janata (BJP) u vodstvu je s 39,3 posto glasova nakon prebrojavanja četvrtine glasačkih listića, objavila je izborna komisija.

Elektronsko prebrojavanje počelo je u utorak ujutro, rezultati se očekuju u narednim satima.

Indija koristi elektronske sisteme za brzo prebrojavanje glasačkih listića.

Prema djelimičnim rezultatima, koalicija BJP-a dobit će najmanje 281 mjesto, što je više od 272 potrebna za postizanje parlamentarne većine u Donjem domu.

‘Modi favorizira narod Hindu’

Modi (73), koji i nakon dva mandata uživa veliku popularnost, izjavio je ovaj vikend kako je siguran da je za njegov ponovni izbor “indijski narod glasao u rekordnom broju”.

Premijerovi rivali, nekad paralizirani unutarstranačkim sukobima, optužuju vladu da iskorištava pravosuđe u političke svrhe povećanjem broja krivičnih progona protiv njih.

Američka fondacija Freedom House je, također, ocijenila da je BJP “sve više koristio vladine institucije za ciljanje političkih protivnika”.

Opozicija i borci za ljudska prava osuđuju demokratsko nazadovanje i optužuju Modija da favorizira narod Hindu, većinu u zemlji, na štetu velikih zajednica manjina, uključujući 210 miliona muslimanskih Indijaca, koji su sada zabrinuti za svoju budućnost.

S druge strane, Modi je optužio glavnu opozicijsku stranku Kongres da želi podijeliti “nacionalno bogatstvo infiltratorima ili onima koji imaju najviše djece”, označavajući tako muslimansku zajednicu.

Izvor: Agencije