Netanyahu upao u zamku koju je sam napravio, a Washington radi na dva fronta

Premijer Benjamin Netanyahu dao je ovlaštenje SAD-u da predstavi mirovni plan, ali kada je objavljen, ostao je zbunjen da li da ga odbije ili da ga prihvati, pišu mediji.

Neuspjeh Izraela da postigne napredak u Gazi pogoršava situaciju na libanskoj granici i povećava šanse za izbijanje sveobuhvatnog rata (Gil Cohen-Magen/Pool Photo via AP)

Svjetske novine i portali dotakli su se nekoliko tema u vezi s razvojem izraelskog rata u Pojasu Gaze, među kojima je plan nagodbe, koji je predstavila američka administracija i koji je izazvao kontroverze unutar Izraela, te priznanje Palestine, koje su učinile neke zemlje.

Francuski portal Media Part fokusirao se na plan nagodbe koji je predstavila američka administracija. Navodi da se izraelski premijer Benjamin Netanyahu zbog tog plana ponovno našao u velikoj dilemi.

Na portalu stoji da je „Netanyahu upao u zamku koju je sam napravio jer je lično dao ovlaštenje američkoj strani da predstavi plan rješenja. Kada je plan objavljen, ostao je zbunjen da li da ga odbije, što bi ga izložilo pritisku, ili da ga prihvati, što bi značilo raspad vladine koalicije“.

Prema pisanju novina The Wall Street Journal, američka administracija radi na dva fronta, ali se suočava s preprekama na oba. Prvi je zaustavljanje rata, a drugi je ponovno otvaranje prijelaza Rafah. Prema riječima nekih zvaničnika, pregovori koji su bili u nedjelju u Kairu u vezi s navedenim, samo su doveli do neophodnosti nastavka sastanaka.

Amos Harel je u novinama Haaretz napisao kako neuspjeh Izraela da postigne napredak u Gazi pogoršava situaciju na libanskoj granici i povećava šanse za izbijanje sveobuhvatnog rata sa svim razaranjem koje sa sobom nosi. Ističe da Washington računa na primirje u Gazi, koje će dovesti do dugoročnog prekida vatre između Izraela i libanskog Hezbollaha.

U članku u francuskim novinama Le Monde norveški premijer Jonas Gahr Store branio je odluku svoje zemlje da prizna Palestinu „jer je to osnovni uslov bez kojeg nema mira između Izraelaca i Palestinaca“.

‘Svijet ne može čekati kraj sukoba’

Norveški zvaničnik je rekao da svijet ne može čekati kraj sukoba da bi priznao Palestinu te je nabrojao tragedije koje su proizašle iz aktuelnog rata u Gazi, dodajući da je ovaj rat „prouzrokovao katastrofu u Gazi i narušio sigurnost Palestinaca i Izraelaca podjednako“.

S druge strane, The Guardian je pisao o konvojima komercijalnih pošiljki, za koje je rekao da ometaju stizanje humanitarne pomoći u Gazu. Te pošiljke neku robu čine dostupnom u Pojasu, ali po previsokim cijenama. U isto vrijeme izraelski upad u Rafah (jug Pojasa Gaze) blokira vitalne rute snabdijevanja.

U ovim novinama se navodi da brojke UN-a pokazuju da su se pošiljke humanitarne pomoći u hrani i lijekovima smanjile za dvije trećine otkako je Izrael počeo svoj kopneni upad u Rafah.

Financial Times se dotaknuo uznemiravanja s kojim su se studenti Univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama počeli suočavati, protestujući zbog rata u Gazi. Te novine navode da su kompanije počele s detaljnim provjerama prijava za zapošljavanje, podsjećajući na slučaj studentice koja je bila na korak od dobijanja posla u međunarodnoj advokatskoj kancelariji, ali je curenje interne prepiske koju je poslala u svojstvu predstavnika studenata navelo poslodavca da povuče njeno zapošljavanje jer se prepiska smatrala propalestinskom.

Izvor: Agencije