Kijev tvrdi da će korištenje oružja zapadnih saveznika oslabiti Moskvu

Nakon pritiska Ukrajine i nekih njenih evropskih saveznika, SAD je dopustio Kijevu da zapadnim oružjem napada ciljeve na teritoriji Rusije u sklopu svoje odbrane od ruske invazije.

Ukrajinski vojnik na straži kod grada Vovčansk u regiji Harkiv (Inna Varenytsia / Reuters)

Šef štaba ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog saopćio je da je korištenje zapadnog oružja za napade unutar Rusije ključna odluka koja će utjecati na rusku avijaciju i njenu sposobnost da djeluje u pograničnim područjima.

Nakon pritiska Ukrajine i nekih njenih evropskih saveznika, Sjedinjene Američke Države su prošle sedmice pristale promijeniti svoju politiku te dopustiti Kijevu da zapadnim oružjem napada ciljeve na teritoriji Rusije u sklopu svoje odbrane od ruske invazije.

Kijev je rekao da će odluka pomoći odbiti ruske napade i bolje braniti teritorij u sjeveroistočnoj Harkivskoj oblasti, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Dozvola za korištenje zapadnog oružja na teritoriji Ruske Federacije je ključna odluka. Ovo će utjecati na vođenje rata, planiranje kontraofanzivnih djelovanja te će oslabiti sposobnost Rusa da koriste svoje snage u pograničnim područjima”, rekao je Andrij Jermak na komunikacijskoj platformi Telegram.

Odluka će također pomoći u odbrani od ruskih zračnih napada, dodao je Jermak.

Novi front

Ukrajina zapadnim oružjem često gađa okupirani poluotok Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Međutim, s manje ljudstva i naoružanja od Moskve, Kijev je od Washingtona zatražio dozvolu da napada ciljeve na ruskom tlu oružjem američke proizvodnje dok je Rusija otvorila novi front u sjeveroistočnoj Harkivskoj oblasti.

Harkiv, drugi najveći grad u zemlji s oko 1,3 miliona stanovnika, svega je 30-ak kilometara udaljen od granice s Rusijom.

Dužnosnici američke administracije tvrde da je najnovija odluka posebno namijenjena za borbe u Harkivskoj oblasti. Kažu da odluka Ukrajini dopušta korištenje američkog oružja protiv ruskih snaga koje je “napadaju ili pripremaju se napasti” preko granice.

Ukrajina također nastoji razviti vlastito oružje, fokusirajući se na bespilotne letjelice, kako bi gađala ciljeve unutar Rusije. Neki ukrajinski dronovi su napali ruska naftna postrojenja te vojne mete stotinama kilometara daleko od granice.

Jedan od najdaljih pokušaja bio je napad na radarsku postaju u gradu Orsku, 1.800 kilometara od granice s Ukrajinom.

Izvor: Agencije