Izvještaj: Postoje čvrsti dokazi da je Etiopija počinila genocid nad Tigrajcima

Izvještaj kaže da su Etiopija i saveznici imali ‘namjeru uništiti Tigrajce kao etničku grupu’ i poziva na krivičnu odgovornost pred ICJ-em.

Pripadnici Etiopskih nacionalnih odbrambenih snaga (ENDF) u Shewa Robitu u Etiopiji, 5. decembra 2021. [AFP]

Postoje uvjerljivi dokazi da su etiopske snage počinile genocidna djela tokom rata u Tigraju, navedeno je u novom izvještaju.

Dokument Instituta New Lines sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, objavljen u utorak na 120 stranica, navodi višestruke, opširne i vjerodostojne nezavisne izvještaje da su etiopske snage i njihovi saveznici izvršili “djela koja predstavljaju zločin genocida” tokom sukoba koji je trajao između 2020. i 2022.

Rat u Tigraju izbio je u novembru 2020, jer je nastojanje regionalne vlade za autonomijom dovelo do toga da je etiopska vojska krenula u sjevernu regiju zemlje.

Hiljade ljudi su poginule u dvogodišnjem sukobu koji je službeno okončan u novembru 2022. Obje su se strane međusobno optuživale za zločine, uključujući masakre, silovanja i proizvoljna pritvaranja, ali svaka odlučno negira odgovornost za zlostavljanja.

Zločini i nakon okončanja sukoba

U izvještaju objavljenom prošlog septembra, Ujedinjeni narodi navode da se ratni zločini i zločini protiv čovječnosti i dalje čine gotovo godinu dana nakon što su se vlada i regionalne snage Tigraja složile prekinuti borbe.

Izvještaj Instituta New Lines sada navodi da postoji dovoljno dokaza da je Etiopija učestvovala u radnjama koje krše Konvenciju o genocidu, uključujući masovna ubistva civila i izgladnjivanje.

Kaže se da su Etiopske nacionalne odbrambene snage (ENDF), uz savezničke Eritrejske odbrambene snage (EDF) i razne regionalne milicije “imale namjeru da unište Tigrajce kao etničku grupu”.

Najmanje četiri djela koja predstavljaju zločin genocida navedena su u izvještaju: ubijanje Tigrajaca, nanošenje teških tjelesnih ili duševnih povreda, namjerno nametanje teških životnih uvjeta Tigrajcima s ciljem njihovog uništenja i nametanje mjera čiji je cilj sprečavanje rađanja među Tigrajcima.

Dodatno, upire se prstom u objave na društvenim mrežama koje su objavili “određeni pojedinci” a koje predstavljaju javno poticanje na genocid.

Etiopija, koja je optužena da želi spriječiti međunarodni nadzor, ponovno je odbacila da su njene snage počinile ratne zločine tokom sukoba. Eritreja je tvrdila da su takve optužbe protiv nje klevetničke.

Međutim, novi izvještaj, čije je sastavljanje trajalo dvije godine i na kojem su radili deseci pravnih stručnjaka, podržava nalaze UN-a, navodeći da postoji “razumna osnova vjerovati” da su zemlje odgovorne za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Autori pozivaju međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Etiopiju putem bilateralnih odnosa kao i da izvede zemlju pred Međunarodni sud pravde.

Izvor: Al Jazeera