Izraelski general: Poraženi smo u Gazi, nismo u stanju voditi regionalni rat

Rezervni general Yitzhak Brick, koga Izraelci nazivaju “Prorokom gnjeva” zbog njegovog predviđanja napada 7. oktobra, kaže kako se Izrael ne može boriti na šest frontova.

Izraelski vojnici rade u blizini tenkova i oklopnih transportera u blizini granice Izraela i Gaze (Reuters/Amir Cohen)

Bivši izraelski general priznao je poraz izraelske vojske pred palestinskim otporom u Pojasu Gaze, upozoravajući na nesposobnost Izraela da vodi “mogući regionalni rat”, a u svjetlu eskalacije s Hezbollahom u Libanu.

U članku, u novinama Maariv, rezervni general Yitzhak Brick je rekao: “Izrael je izgubio rat na terenu, u Gazi s Hamasom, dijelom zbog potpune erozije naše kopnene vojske u posljednjih 20 godina.”

Brick, kojeg Izraelci nazivaju “Prorokom gnjeva” zbog njegovog predviđanja napada 7. oktobra, vjeruje da Izrael “nije spreman za regionalni rat koji bi mogao izbiti zbog trenutne eskalacije s Hezbollahom u Libanu, uz Netanyahuovo uporno odbijanje sporazuma o razmjeni zatvorenika sa islamskim pokretom Hamas”.

Brick, koji je ranije služio kao komandant brigade u oklopnim snagama izraelske vojske, potvrdio je: “Regionalni rat zbog trenutne eskalacije mnogo je izvjesniji nego što Izrael misli i predstavlja direktnu egzistencijalnu prijetnju Državi Izrael.”

Sveobuhvatni rat

Bivši izraelski general je rekao: “U slučaju ovog (mogućeg) rata, više od 3.000 projektila, granata i dronova svakodnevno bi bilo lansirano iz Libana, Sirije, Iraka i Jemena na izraelski unutrašnji front, na naseljena područja.”

Dodao je: “Neprijatelj će također učiniti sve što je u njegovoj moći da uništi postrojenja za vodu i električnu energiju, skladišta goriva i plina, infrastrukturu, transport i industriju, uključujući kampove IDF-a na kopnu, zraku i moru, uništit će našu zemlju.”

Ukazao je i na mogućnost da Iran i Hezbollah iskoriste i jordanski front, kao i na mogućnost aktiviranja egipatskog fronta zbog loših odnosa sa ovom državom, pored uključivanja Palestinaca 1948. u taj sukob, te ukazao na nemogućnost Izraela da se istovremeno bori na šest frontova.

Rekao je: “Oni koji prate uništavanje naših naselja na sjeveru shvataju da mi nemamo adekvatnu odbranu od Hezbollahovih raketa, projektila i dronova, a uništavanje naših naselja na sjeveru koje je trenutno u toku nije ništa u poređenju sa onim u slučaju sveobuhvatnog regionalnog rata na šest frontova istovremeno.”

Sudbina Titanica

Također je upozorio na “opasnost koja prijeti stanovnicima Tel Aviva i centralnog regiona, koji uključuje oko četiri miliona Izraelaca i koji se smatra žilom kucavicom Izraela”.

Objasnio je: “Stanovnici područja Gush Dan, koji žive uobičajenim životom, gdje su restorani i kafići i dalje svakodnevno puni, podsjećaju me na putnike ukrcane na luksuzni brod Titanic koji je bio na putu da se sudari sa santom leda.”

Svoje uvjerenje opravdava riječima: “Izrael nema sposobnost da u slučaju ovog mogućeg rata izdrži duže od nekoliko dana, jer ne posjeduje zalihe municije, rezervnih dijelova i opreme, a oni koji pružaju logističke usluge su civili koji nisu kvalifikovani za rad usred rata.”

Naglasio je da se izraelske snage suočavaju s nedostatkom naoružanja i opreme, te da su kopnene snage erozirale u posljednjih dvadeset godina. Kao argument, naveo je sljedeće: “Vojska nije u stanju na teritoriji Pojasa Gaze, koji je okupirala, u kratkom periodu držati više od jedne divizije, usljed nepostojanja viška snaga nakon smanjenja šest divizija, jer nema zamijene za borbene snage.”

Ali smatra da Izrael “ima još vremena da se popravi i pronađe rješenje”, pozivajući se na prijedloge koje je iznio, a tiču se učešća pet timova stručnjaka za pripremu programa za obnavljanje sposobnosti izraelske vojske.

Naglasio je da je radikalno rješenje “trenutna smjena odgovornih iz političkih i vojnih struktura vlasti za neuspjeh 7. oktobra prošle godine i formiranje nove vlade koja ima sposobnost da voz vrati na tračnice”.

Izvor: Agencije