Zvaničnik Hezbollaha za Al Jazeeru: Ako Izrael želi sveobuhvatan rat, spremni smo za to

Zamjenik generalnog sekretara Hezbolaha obećao je da će svako izraelsko povećanje obima rata  u Libanu biti dočekano pustošenjem, razaranjem i raseljavanjem u Izraelu.

Naim Qassem je naglasio da je libanski front povezan sa Gazom (Reuters)

Naim Qassem, zamjenik generalnog sekretara libanskog Hezbollaha, rekao je za Al Jazeeru da je otpor spreman za borbu, ako Izrael želi sveobuhvatni rat i da mu neće dozvoliti da zabilježi bilo kakvu pobjedu.

Zamjenik generalnog sekretara Hezbollaha obećao je da će svako izraelsko povećanje obima rata  u Libanu biti dočekano pustošenjem, razaranjem i raseljavanjem u Izraelu.

Qassem je rekao da Hezbollah ne želi širenje rata, ali da će u njega ući ako mu bude nametnut.

Zamjenik generalnog sekretara Hezbollaha je dodao da je Hezbollah dobijao prijetnje u posljednja dva mjeseca i da je u odgovorima na njih naglašavao da je libanski front vezan za Gazu.

Qassem je demantirao izvještaje o povlačenju “Snaga Radwan” sa granice sa Izraelom, ističući da je Hezbollah do sada koristio samo mali dio svoga arsenala, srazmjerno prirodi bitke.

Solidarnost s Gazom

Povodom zatišja u Gazi, Naim Qassem je rekao da ponudi američkog predsjednika Joea Bidena za prekid vatre “nedostaje objektivnosti”, te da je njegov prijedlog u predizborne svrhe, napominjući da Amerika nije donijela ozbiljnu odluku da zaustavi izraelski rat u Gazi.

Danas (u utorak), izraelska okupaciona vojska saopćila je da je, od početka rata 8. oktobra, ubila više od 100 pripadnika Hezbollaha. Zauzvrat, Hezbollah nastavlja da bombarduje područja na okupiranim Farmama Šeba, Gornju Galileju i druga mjesta, uzrokujući ljudsku i materijalnu štetu u Izraelu.

Palestinske i libanske frakcije u Libanu, uključujući Hezbollah, svakodnevno u različitim razmacima razmjenjuju bombardiranje s izraelskom vojskom preko Plave linije, što je rezultiralo stotinama ubijenih i ranjenih, većinom na libanskoj strani.

Frakcije kažu da se solidarišu s Gazom, koja je izložena izraelskom ratu od 7. oktobra prošle godine u kojem je poginulo i ranjeno više od 119.000 Palestinaca, većinom djece i žena, a oko 10.000 nestalo, pored uništavajuće gladi i masovnog razaranja.

Izvor: Al Jazeera